kele
perec1
garas1
65. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2021. 07. 29.
kiscim3021
 

„Égő üzenet” egészségnevelési akció

egeszseg07121A fiatalok dohányzásával kapcsolatos adatok mostanában nagyon biztatók, úgy tűnik, egyre több fiatal tart a dohányfüggőségtől és annak következményeitől. Pozitív hozzáállásukkal hozzájárulhatnak az egészségesebb élethez és ezáltal közvetve a környezetvédelemhez is. A gyermekek és a serdülők az egészség értékével kapcsolatos információk továbbadásában kitűnő szövetségeseink lehetnek, hiszen befolyásolhatják a szeretteik és barátaik hozzáállását.

Az Országos Közegészségügyi Intézet Muraszombati Egysége arra ösztönöz, hogy egyénileg motiváljuk a dohányzókat, akiket személyesen ismerünk, hogy változtassanak a dohányzáshoz való viszonyukon. Gondolatainkat és törődésünket szenteljük a dohányosoknak, s mindezt „Égő üzenettel” fejezzük ki.

Ilyen módon a gyermekek szüleiket, testvéreiket, rokonaikat, szomszédaikat, esetleg más tinédzsereket szólíthatnak meg. Azoknak a felnőtteknek is, akik megszólíthatják partnereiket és barátaikat, szintén érdemes csatlakozniuk ehhez a tevékenységekhez.

Hogyan kezdjünk neki a kihívásnak?

A legfiatalabb résztvevők üdvözlőlapot vagy rajzot készíthetnek a kiválasztott személy számára, így képekben vagy szavakban üzenhetnek valami kedveset nekik. Üzenetüket SMS-ben vagy modern kommunikációs eszközökön (Viber, Messenger, gmail) és közösségi hálózatokon keresztül is elküldhetik. Lehet az üzenet GIF vagy akár mém is...

A személyesen megtervezett „Égő üzenet”, amelyet a dohányosoknak szánnak, szellemes, kedves, szórakoztató és barátságos legyen.

A tevékenységek kezdete és időtartama

A tevékenység 4 hónapig tart – az első cigaretta nélküli naptól, január 31-től május 31-ig, amikor a dohányzásmentes világnapot ünnepeljük. Gyűjtjük az elküldött üzenetek másolatait, majd kiválasztjuk a 10 legérdekesebb, legeredetibb és legszellemesebb üzeneteket és tárgynyereményekkel jutalmazzuk a nyerteseket. További információ a NIJZ weboldalán: https://www.nijz.si/sl/zdravstveno-vzgojna-aktivnost-gorece-sporocilo.

A dohányzásról való leszokáshoz tanácsadást biztosító ingyenes telefonszámon (080 27 77) bárki megkaphatja a leszokáshoz szükséges információkat vagy segítséget kérhet a leszokásban. A telefonszám minden nap működik, hétvégén és ünnepnapokon is reggel 7 és 10 óra, valamint 17 és 20 óra között.

 

 

MCSi Design