kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Movember – bajusszal a prosztatarák ellen

A Movember nemzetközi mozgalom, amelynek célja, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot az egészségről és a betegségekről, elsősorban azokról, amelyek a férfiakat veszélyeztetik, mint például a prosztatarák és a hererák. A Movember szó az angol „mustache” (bajusz) és a „november” szavakból keletkezett. A tagok a támogatásukat bajusz viselésével fejezik ki novemberben, innen ered az elnevezés. A mozgalom 2003-ban kezdődött Ausztráliában és globális mozgalommá fejlődött.
A férfiak élete Szlovéniába és a többi európai országban átlagosan három évvel rövidebb, mint a nőké. A férfiak az életükben nem annyira gondoskodnak az egészségükről, és ez a fő oka annak, hogy rövidebb ideig élnek. A korral a megbetegedés veszélye növekedik, különösen a rákos betegségek esetében. A prosztatarák a leggyakoribb rák a férfiaknál Szlovéniában, a férfiaknál minden ötödik rákos megbetegedés ilyen. A 45. életév után a megbetegedések száma rohamosan növekedik. Szlovéniában évente több mint 1400 férfit regisztrálnak prosztatarákkal, ez a szám a Muravidéken meghaladja a 130-at.
Ezért a november hónap – „Movember” az az időpont, amikor a férfiakat felhívjuk, hogy gondoljanak az egészségükre. Kérjék ki háziorvosuk vagy urológusuk tanácsát, végeztessenek tesztet a prosztatarák szűrésére. Ha meghívót kapnak a Svit programba, vegyenek ebben részt. Sok betegség gyógyítható, ha időben felfedezik.
Movember a férfiak egészségének a hónapja!
 
Asszisztens mag. Kranjc–Nikolić Tatjana
Közegészségi Nemzeti Intézet, Muraszombati Területi Egység
MCSi Design