kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Az AIDS világnapja: „A megelőzésért”

Az AIDS világnapjának idei mottója a megelőzést helyezi előtérbe, mint a legfontosabb tevékenységet, amely ismételt megerősítést vár, amennyiben szeretnénk megfékezni a HIV terjedését a 2030. év végére. A kampány szerte a világon felhívja az emberek figyelmét arra, hogy kifejtsék véleményüket, hogy milyen tevékenységek szükségesek a sikeres HIV-megelőzéshez és -ellenőrzéshez. Az Országos Közegészségügyi Intézet (NIJZ) adatai szerint az eredmények azt mutatják, hogy a szexuális úton terjedő fertőzések között HIV-fertőzéssel is egyre többen élnek Szlovéniában.
„Idén november 22-ig már 56 újonnan diagnosztizált betegségről érkezett jelentés, ami több, mint valaha, ebből 46 diagnosztizált beteg férfi, akik más férfiakkal élnek nemi életet” – magyarázta dr. Irena Klavs, az Országos Közegészségügyi Intézet (NIJZ) munkatársa. Véleménye szerint az új diagnózisok aránya az olyan személyeknél, akik más férfiakkal élnek nemi életet, többek között azt is tükrözi, hogy ebben a társadalmi csoportban előrehaladás történt a vizsgálatok fontosságának hangsúlyozásában. „Még mindig van számos későn diagnosztizált beteg” – figyelmeztetett dr. Klavs és hozzátette: „Ha úgy gondolja, hogy már volt kitéve a fertőzés kockázatának, kérje meg orvosát, hogy végezze el a megfelelő teszteket.”
Szlovéniában összesen mintegy 900 fő van, akiket diagnosztizáltak HIV-vírussal, néhányan közülük már meghaltak, egy részük elköltözött, néhányan ideköltöztek. Becslések szerint az említett csoportba tartozó személyeknek még legalább egyharmada él HIV-vírussal Szlovéniában, csak még nem diagnosztizálták őket.
MCSi Design