kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Életmódváltással a felesleges kilók ellen

A farsangi időszak véget ért és sokunkban felmerült a kérdés, hogyan is tudnánk megszabadulni felesleges kilóinktól. Ne hagyjuk, hogy a gyors fogyást ígérő diéták becsapjanak, hiszen a legtöbb esetben a gyors súlyvesztés később gyors súlygyarapodással is jár.
Az egészségtelen táplálkozás mellett a megfelelő mennyiségű testmozgás és az elegendő alvás hiánya is nagy mértékben hozzájárulnak a krónikus, nem fertőző betegségek, a túlsúly és az elhízás kialakulásában. Az emberek sok esetben a túlsúly leküzdésekor gyors diétákhoz folyamodnak, bár azok sokszor nem hozzák meg a várt eredményeket és negatívan hatnak az egészségre. A túlsúlyos emberek általában az ételek és italok napi bevitelével több energiához jutnak, mint amennyi szükséges. Ez sokszor azt jelenti, hogy túl kevés zöldséget, gyümölcsöt és összetett szénhidrátot esznek, ellenben túl sok zsírt és egyszerű cukrot fogyasztanak. Ezt általában nem megfelelő táplálkozási ritmus is követi, illetve az étkezések kihagyása (az egészséges táplálkozási ritmus három, illetve öt napi étkezést kíván) és a kevés testmozgás is gondot jelent. A túlsúly csökkenti az élet minőségét, növeli a betegségek kialakulásának kockázatát és megrövidíti az életet.
Egészséges életmód az egészséges testsúlyért
Számos fogyókúra számtalanszor végződik csalódással, mivel nem hoz tartós változást a testsúlyban. Hosszú távon a fogyókúrák hatást gyakorolnak a nem megfelelő táplálkozási minták kialakulására és a különböző táplálékfajták nem megfelelő elosztására, és sajnos ezen tényezők további egészséggel kapcsolatos bonyodalmakhoz is vezethetnek. A testsúlycsökkentéshez próbáljunk olyan módon hozzáállni, hogy keressük meg a szokásaink javulásához vezető legjobb utat, és eközben kisebb célokat állítsunk fel, amelyek elvezetnek hosszú távú céljainkhoz – a normális testsúly megtartásához. Ennek ellenére nem minden diéta rossz. Egy jó diéta ismérve a testsúly lassú csökkentésében (a napi energiabevitelt maximum 500 kcal-val csökkentjük), az ételek összetételének megváltoztatásában, az egészséges táplálkozás elveinek követésében és a testmozgás növelésében rejlik. A diéta személyre szabott legyen. Az étkezésnél ajánlatos a kiegyensúlyozott táplálékbevitel az összes élelmiszercsoportból, amelyek így elegendő vitamint, ásványi és egyéb létfontosságú anyagot biztosítanak a megfelelő energia- és tápanyagsűrűségben. Ugyanakkor a táplálékfelvételnek egyensúlyban kell lennie az energiafelhasználással, különösen a fizikai aktivitás mértékével, hiszen ez pozitívan járul hozzá a súlycsökkentéshez, valamint erősíti és megőrzi az egészséget és a jó közézetet. Fontos felismerni, hogy a súlycsökkentés sikere nem a fogyókúrában, hanem az életmód megváltoztatásában rejlik.
MCSi Design