kele
perec1
garas1
64. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2020. 10. 15.
kiscim4120
 

A gyógynövényes cigaretta is ártalmas az egészségre

egeszseg2317A dohányzás, illetve a dohány használata voltaképpen az emberi test minden szervére ártalmas és egész életen át egészségkárosító hatása van. A rákos megbetegedések, légzőszervi megbetegedések, szív- és érrendszeri megbetegedések és számos más betegség, egészségügyi probléma okozója. Szlovéniában a dohány a rizikófaktorok között a legfontosabb megakadályozható rizikófaktor. Évente a dohányzás okozta megbetegedések következtében Szlovénia 3.600 lakosa hal meg, majdnem 10 lakos naponta, ennek egynegyede már a hatvanadik életéve előtt.
A gyógynövényes cigarettát, amely nem tartalmaz dohányt, tévesen biztonságos alternatívaként kezelik. Ennek ellenére a dohányt és nikotint nem tartalmazó cigaretta az égésnél káros anyagokat bocsájt ki.
A gyógynövényes cigaretta füstje szénmonoxidot, kátrányt és számos rákkeltő, illetve az egészségre ártalmas anyagot tartalmaz a dohányfüsthöz hasonlóan, azzal a különbséggel, hogy a gyógynövényes cigaretta füstje nem tartalmazz nikotint.
Számos vizsgálat kimutatta ugyanis, hogy a gyógynövényes cigaretta füstje meglehetősen sok kátrányt és szénmonoxidot tartalmaz. A gyógynövényes cigaretta füstjében lévő szénmonoxid szintje meghaladhatja a dohányfüstben lévő szintet is. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a gyógynövényes cigarettafüst mutagén potenciálja hasonló a dohányfüstéhez és hogy a gyógynövényes cigarettafüst a tüdőben lévő sejtek DNS-eiben elváltozáshoz vezethet. Ezek az elváltozások potenciálisan rákkeltők, tehát a tüdőrák kialakulásának alapja, a tudósok pedig kimutatták, hogy a kockázat gyógynövényes cigarettáknál hasonló, mint a dohánycigaretták esetében.
A dohánytermékek és az ahhoz kapcsolódó termékek korlátozásáról szóló törvény, amely idén februárban került elfogadásra Szlovéniában, a fent említett tények miatt a gyógynövényes cigarettát egyenrangúvá teszi a dohánycigarettával, ezzel megtiltja a nyilvános helyeken és munkahelyeken való használatát, megtiltja a kiskorúak részére történő értékesítést, megtiltja a reklámozást, a promóciót és a termékek kiállítását, valamint meghatározza az egészségügyi figyelmeztetéseket, amelyeket fel kell tüntetni a gyógynövényes cigaretta csomagolásán.
Forrás: www.NIJZ.si
MCSi Design