kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Hogyan védekezzünk a nap ellen?

Bár a nyár még csak most jön, a nap már kényeztet minket teljes fényével. A hideg reggeleket követően a nap melege jóleső érzést ad, de ne felejtsük el a káros napsugarak elleni védelmet. A szabadtéri tevékenység, a munkába járás, a séta vagy egy baráti kávézás is leégéssel végződhet, amennyiben nem gondoskodunk megfelelő védelemről.
A nap, amellett, hogy számos jótékony hatása van (D-vitamin, megfelelő közérzet, fény, hő), kedvezőtlen hatással is bír az emberi egészségre. A túlzott UV-sugárzás okozhat akut és krónikus káros hatást a bőrön, a szemen és az immunrendszerben egyaránt. Az UV-sugárzást nem érzékeljük. A nap minden típusú bőrráknak a fő kockázati tényezője és a bőr idő előtti öregedését is okozza. A bőrrák új eseteinek a száma az elmúlt évtizedekben mind Szlovéniában, mind a világ más részein növekszik. A Nemzetközi Rákkutatási Intézet (IARC) 1992-ben az ​​ultraibolya A, B és C sugárzást a rákkeltő tényezők 1. csoportjába rangsorolta. 2009-ben az IARC a szolárium káros hatásairól szóló új bizonyítékokra való tekintettel a mesterséges forrásokból származó UV-sugárzást is az 1. csoportba sorolta, az azbeszt, a dohány és az ionizáló sugárzás mellé.
A megfelelő elővigyázatosság csökkentheti vagy meggátolhatja a káros UV-sugárzást, hogy a testünk egészséges maradjon.
1. 10 és 16 óra között korlátozottan legyünk napon, hisz az UV-sugárzás akkor a legerősebb. Legyen aranyszabály: „Amikor az árnyék rövidebb, mint a test, árnyékot keress.” Kinti tevékenységet 10 óra előtt és 16 óra után végezzünk.
2. Válassza ki a megfelelő ruházatot és fejfedőt. Vegyünk fel könnyű, sűrűn szőtt ruhát, hosszú ujjút és szárút, fejünket egy széles karimájú kalap vagy borítsa, amikor nem tudunk visszavonulni az árnyékba.
3. Védje szemét megfelelő minőségű (CE, UV400) napszemüveggel, amely olyan formájú, ami megakadályozza, hogy a napsugarak oldalról a szemünkbe jussanak.
4. Használjunk vegyi készítményeket. A napvédő kozmetikumok (krémek, gélek...) csak kiegészítő védelmet nyújtanak azokon a területeken, amelyeket nem lehet védeni természetes módon, és nem az a céljuk, hogy meghosszabbítsuk a napozást. Széles spektrumú védelmet kell nyújtaniuk (UVA és UVB), a napvédő faktor 30 vagy annál magasabb legyen. Fontos az elegendő mennyiség használata is (5 ml – 1 teáskanál egyes végtagon, a törzs elülső és hátsó részén és a fejen), és az újraalkalmazás (úszás után, erős izzadást vagy törlést követően, egyébként kétóránként).
5. Ne napozzunk szándékosan.
6. Ne használjunk szoláriumot.
7. Napi szinten figyeljük az UV-index előrejelzését és annak függvényében állítsuk fel a védelmi intézkedéseket http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/bio/.
Az index értéke 5–6-nál mérsékelt, 7–9-nél magas, a magasabb értékek pedig nagyon magas szintű ultraibolya sugárzást jelentenek.
MCSi Design