kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Szeretné tudni, miért vannak emésztési gondjai a várandós kismamáknak?

egeszsegünk1Hogyan tud segíteni a terheség alatt felmerülő emésztési zavarokon?
A progeszteron hormon a terhesség védőjeként megakadályozza a méhösszehúzódásokat és a koraszülést. Gyengíti a sima izomzat tónusát, ami azt jelenti, hogy okozhat vérretenciót (visszerek, aranyér), vizelet-visszatartási zavarokat, valamint a bél mozgását is lelassíthatja, amely székrekedéshez és gyengült nyelőcső-záróizomhoz is vezethet, mivel gyengíti a gyomorszáj fedelét, így a savas gyomortartalom visszakerülhet a nyelőcsőbe (gyomorégés). Az alapvető intézkedés, hogy megakadályozzuk a terhesség alatti székrekedést, hogy a terhesség kezdetétől elegendő mennyiségű folyadékot igyunk (elsősorban vizet), és diétás rostokban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű lisztet és különböző kásákat, hántolatlan rizst és a hüvelyeseket fogyasszunk. A lenmag és az indiai útifű fogyasztása bőséges folyadéktartalma megnövelik a béltartalmat, és ezáltal elősegítik a bél funkcióját. Előnyt jelent a rendszeres testmozgás is. Ha gyomorégés áll fenn, jobb nem fogyasztani koffeint tartalmazó italokat és savanyú, zsíros vagy fűszeres ételeket. Az is segíthet, hogy ne együnk 2-3 órával lefekvés előtt, és ne fogyasszunk hideg folyadékot.
Van, akinek segítséget jelent az alvás megemelt párnával, amely megakadályozza a gyomortartalom visszakerülését a gyomorból.
A terhesség alatt a legtöbb változást a terhességi hormonok okozzák, amelyeknek aránya különbözik a nem terhes állapothoz viszonyítva. A megnövekedett mennyiségű hcg mellékhatása a hányás és a hányinger. Általában ezek az első trimeszterben fordulnak elő, de néha tovább is eltarthatnak. Annak ellenére, hogy a nevezett állapot reggeli rosszullét, ez nem feltétlenül csak a reggeli órákra jellemző. Ha hányingert tapasztal, azt javasoljuk, hogy mellőzze a fűszeres és zsíros ételeket. A tapasztalat azt mutatja, hogy a terhes nőknek segít egy kis ropogtatnivaló reggel, felkelés előtt (egyesek úgy vélik, hogy a rosszullét az alacsony szénhidrátszinttel társul). A nap folyamán javasoljuk, hogy többször, kis mennyiségekben étkezzenek, és kis mennyiségű folyadékot fogyasszanak gyakrabban. Az esti étkezésben főleg a fehérje domináljon. Az éhség és szomjúság érzése a hányingert fokozhatja. Néhányan rostban gazdag étrendet javasolnak, amely lehetővé teszi a megfelelő B6-vitamin és a cink bevitelét, hogy enyhítsék a kellemetlen érzést. Hányinger esetén a gyömbér is segíthet.
További hasznos információk a terhesség alatt előforduló nehézségekről és a lehetséges segítségekről Az egészséges életmód, egészségügyi nehézségek és problémák és egészségügyi komplikációk a Terhesség alatt és a terhesség: kilenc hónap elvárások-ban és rövidebb változatban a Mi történik a testemmel a terhesség alatt, és miért? a www. Zdaj.net. honlapon találhatók.
MCSi Design