kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Mozgás és játék – ezzel is tanulnak a gyerekek

A mozgással járó tevékenység a gyermekek fejlődésének egyik legfontosabb területe. A megfelelő mozgást igénylő tevékenységek révén a gyermek fizikai és funkcionális képességei, valamint kognitív, szociális és érzelmi képességei is fejlődnek. Az iskolakezdés időszaka a nagy fizikai és szellemi változások ideje. Fontos, hogy a szülők és a tanárok tisztában legyenek azzal, hogy ezek milyen fontosak, lehetőséget kell nyújtani az egészséges életmód kialakítására fiatal kortól.
Mivel a kutatások szerint azok a gyerekek, akik fizikailag nagyon aktívak, gyorsan és könnyen megtanulják az új tanagyagot, könnyen követik az órákat az iskolában és jobb a koncentráló képességük, továbbá az iskolai munka kevésbé időigényes számukra, mint a többi gyerek számára. Mindez segít abban, hogy a tanár jobban át tudja adni a szükséges tanagyagot.
A játék hatással van a gondolkodás fejlődésére, a tapasztalatok és ismeretek megszerzésére, a gyermek érzelmi és társadalmi életére, valamint hozzájárul a beszéd fejlesztéséhez. A gyermek fejlődése során a játék fokozatosan változik és frissül.
A modern élet nem kedvez a gyermekek mozgásának. Az iskolaudvarokon kívül a gyermekek közötti kommunikáció ma nagyrészt csak az online csevegésre, a számítógépes játékokra és a televíziónézésre korlátozódik. Ma a gyerekek csak annyit mozognak, amennyire az iskola kötelezi őket. A múltban a gyermekek szabadidejük nagy részét mozgás jellemezte. Ma a mozgással kapcsolatos tevékenységek a gyermekeknél szinte kizárólag a szülők hatására történnek, és ha a szülők nem ismerik fel a mozgás fontosságát a gyermek egészsége szempontjából, akkor a gyermekek kevésbé aktívak.
Forrás:
http://www.nijz.si/sl/slovenija-gre-v-solo-2017-tudi-z-gibanjem-in-igro-se-otroci-ucijo
MCSi Design