kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

SOPA – Együtt a felelősségteljes alkoholfogyasztásért

Az Országos Közegészségügyi Intézetben kezdtük el a SOPA projektet 2016-ban, a rövidítés a következő szlogent jelenti: együtt a felelősségteljes alkoholfogyasztásért. A projekt 2020 végéig tart, s az alapvető cél az, hogy megszüntesse vagy csökkentse a veszélyes és káros alkoholfogyasztást Szlovéniában, ezáltal csökkenjenek a negatív következmények az emberek életének különböző szintjein. A végső cél kialakítani a felelősségteljes magatartást az alkohollal szemben.
Jelenleg a projekt előtti, kísérleti szakaszban vagyunk, amely magában foglalja az együttműködést az összes külső érdekelt féllel, akik ezt a megközelítést alkalmazni fogják.
Az ágazatközi, többprofilos együttműködés a különböző foglalkozások keretében 18 helyi foglalkozást foglal magába Szlovénia területén, az alkoholproblémák kezeléséhez megfelelő alapokat képez, hogy a három évig tartó projekt során sikeres és hatékony megközelítést tudjunk együtt kialakítani
Az alkohol káros hatásainak mértékét tekintve Szlovénia nagyon rosszul áll Európában. A dohányzásról, az alkoholról és a tiltott kábítószerekről szóló 2015-ös kutatás eredményei azt mutatják, hogy Szlovéniában a 25 és 64 év közötti lakosság 43 százaléka a normál határon túl fogyaszt alkoholt, illetve az utóbbi évben olyan mértékben fogyasztott alkoholt, amely már kockázatot jelent. A CINDI vizsgálat során kiderült, hogy a férfiak 28 százaléka és a nők 16 százaléka 25 és 34 éves kor között havonta egy-három alkalommal vagy gyakrabban részegedik le. A magas százalékot az alkohol regisztrált fogyasztására vonatkozó adatok is megerősítik, amely 10,3 és 13,5 liter tiszta alkohol között mozog felnőttenként évente.
A Szlovéniában jellemző alkoholfogyasztási kultúrában az alkoholfogyasztás nemcsak a felnőtt lakosság, hanem a fiatalok körében is problémát jelent. A az iskolás korú gyermekek 2014-es egészségügyi helyzetének felmérése során – amely magában foglalta a szlovén iskolás korú 11, 13 és 15 évesek reprezentatív csoportmintáját – kiderült, hogy a 15 évesek 30,3 százaléka már legalább kétszer lerészegedett, függetlenül a nemtől. A 15 évesek 13,9 százaléka legalább hetente egyszer fogyaszt alkoholos italokat (ebben az esetben több a fiú, mint a lány). A fiatalok 39,5 százaléka fogyasztott először alkoholt 13 évesnél korábban.
Az alkoholfogyasztás kockázata jelentős pénzügyi terhet is jelent az ország számára. 2011 és 2014 között Szlovéniában az alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó becsült egészségügyi költségek évente 153 millió eurót tettek ki. Ez nem tartalmazza a közlekedési balesetek, a családon belüli erőszak és más bűncselekmények költségeit, amik ezt a költséget 234 millió euróra növelik.
Közös erőfeszítéseink célja, hogy az interdiszciplináris megközelítés bevezetésével, amely összehozza az érdekelt feleket a különböző munkaterületekről, segítsük csökkenteni a negatív hatásokat a veszélyes és káros alkoholfogyasztást illetően az egyén életének különböző szintjein és alakítsunk felelősségteljes magatartást az alkoholfogyasztás terén Szlovéniában. Úgy véljük, hogy ebben az együttműködés is segítségünkre lehet olyan tevékenységekben, mint például a 40 nap alkoholfogyasztás nélkül címet viselő kampány, amelynek célja az alkoholproblémák csökkentése Szlovéniában.
FORRÁS: http://www.nijz.si/sl/sopa-skupaj-za-odgovoren-odnos-do-pitja-alkohola
MCSi Design