kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Mozgás az egészségért

A megfelelő alvásminták és a jó mentális egészség, a stresszkezelés mellett a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás változatossága jelentősen hozzájárulhat az egészség megóvásához és javításához.

Az Egészségügyi Világszervezet felnőtteknek szóló irányelvei 150 perces mérsékelten intenzív fizikai aktivitást vagy heti 75 perces intenzív testmozgást javasolnak az egészség megőrzése és a kockázati tényezők megelőzése érdekében, de ajánlatos megduplázni ezt a mennyiséget, és még több mozgást javasolni az egészség javítására. Ez különösen fontos a gyermekek számára, mivel úgy tűnik, hogy a mérsékelt vagy nagy intenzitású fizikai aktivitás legalább 60 perces ajánlása túl alacsony. Másrészről a fizikai inaktivitás az élet minden szakaszában bizonyos krónikus, nem fertőző betegségek, például az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek különböző formáinak megelőzésében szerepet játszik, és az ülő életmód idő előtti halálhoz vezethet.

A fizikai aktivitás a sikeres öregedés garanciája, hiszen javítja mind a fizikai egészséget, mind az egyén mentális állapotát, és a társadalmi elfogadottság mértékét is befolyásolja. Az egész életciklus során alatt végzett elegendő fizikai aktivitás csökkenti az idősek törékenységének és másoktól való függőségének lehetőségét – a fizikai inaktivitás az izomtömeg elvesztéséhez, az egyensúly és a koordináció romlásához és ezáltal az esések megnövekedéséhez vezethet.

A HBSC vizsgálati adatai azt mutatják, hogy a serdülők 18,5 százaléka naponta legalább egy órán át aktív fizikailag, de 2002–2014 között ez az arány csökkent. A serdülők átlagos napi aktivitása egy óra hetente 4,17 napon át. Körülbelül minden ötödik gyermek a szabadidejében napi több mint négy órát tölt ülő helyzetben, a lányok jelentősen nagyobb arányban, mint a fiúk. A túlzott ülő életmód az életkorral és mindkét nem esetében nő. A 15 éves lányok közül minden harmadik lány a szabadidejében több mint négy órát tölt a székében.

Az elegendő testmozgás nyilvánvalóan kedvező hatással van az egészségre – természetesen jobb fizikai állapotot, jobb közérzetet és jobb alvást biztosít, valamint jótékony hatást gyakorol a társadalmi elfogadottságra. Fontos egész életen át aktívnak maradni. A gyermek fizikai aktivitása a test teljes potenciálját fejleszti, a jó munkamorált és egyéb tevékenységek morálját fejleszti ki a felnőttkorra. Az idősek esetében megakadályozza vagy lassítja, hogy elvesszen az izomtömeg, és így végül mások segítségére szoruljanak.

FORRÁS: http://www.nijz.si/sl/mednarodni-dan-gibanja-10-maj

MCSi Design