kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

A medencében terjedő gombás megbetegedések

A vízhez kötődő kikapcsolódás nagyon fontos az ember egészsége és komfortérzete szempontjából. A testmozgás mellett az emberek kikapcsolódással, pihenéssel és játékokkal szórakoztatják magukat, ezáltal erősítve és megőrizve az egészségüket.

Az úszómedencék, medencék és a víz azonban veszélyt is jelenthetnek, de a kockázatok többnyire ismertek, kiszámíthatóak és kezelhetőek.

A medencékben a gombafertőzés veszélye áll fenn leggyakrabban. A Trichophyton spp., az úgynevezett atlétikai láb okozza a fertőzést, mely a sportolókat gyakrabban érintő betegsége miatt kapta a nevét. A fertőzött látogatók (betegek és hordozók) megfertőzik a fürdő tiszta területeit, a fürdő létesítményeit vagy más felületeit (szekrények, WC-k), az  eszközöket és a kiegészítőket is beleértve. A fertőzés más szabadidős területeken is gyakran megmutatkozik, ahol az emberek mezítláb közlekednek, személyes higiéniai eszközöket használnak, és gyakran a családtagok körében is terjed. A gombás fertőzés hosszú ideig megmarad az úszómedencék felületén, az expozíció és a fertőzés közötti idő jelentős. Valószínű, hogy a fertőzés kis bőrkárosodással is jár. Egyes adatok szerint az általános populációban a felnőttek mintegy 15% -a gombafertőzött.

Az úszók érzékenyebbek a fertőzésre. Fertőzés nemcsak gyermekeknél és felnőtteknél fordulhat elő, gyakori az időseknél is. A gombák közvetlen vagy közvetett módon terjednek át egy beteg vagy látszólag egészséges személytől. A fertőzött lemezkék részecskéi leggyakrabban keratinos darabok, amelyben a gombák sokáig élnek. Különbséget lehet tenni az ujjak közötti (interdigitális) hámló, 'mokaszinhoz' hasonló, és a vezikuláris megbetegedések között. Az ujjak közötti fertőzés a leggyakoribb. Általában a harmadik és ötödik ujj közötti részen kezdődik a bőr hámlásával, gyakran kísérő problémák nélkül. Néha hólyagok, fekélyek és viszketés társul hozzá. A másik forma a jellemzően hámló és megvastagodott bőr a lábon, a sarok és a láb oldalsó részén, valamint a piros talp. A Vessiculobulose tineo pedis vizes vagy göbös kisebb hólyagokat, valamint nagyobb hólyagokat jelez. Önmagában a tinea pedis nem veszélyes betegség, de legyengíti a felhámot, és megkönnyíti más mikroorganizmusok behatolását, elsősorban baktériumokét, amelyek a bőr intenzívebb gyulladását okozhatják.

A kezeletlen lábfertőzések (onychomycosis) átvihetőek a körmökre vagy a test más részeire is, sőt krónikussá válhatnak. A betegség más testrészekre való átterjedése néhány hónapig, vagy akár évekig is eltarthat. A helyi gombaellenes szereket többnyire a fertőzés kezelésére, a szisztémás gombaellenes szereket a már létező vagy krónikus fertőzések gyógyítására alkalmazzák.

A medencékben előforduló gombás fertőzés elleni legfontosabb megelőző intézkedés az informálás. Azok a személyek, akiknek a lábuk fertőzött, ne menjenek fürdõhelyre, vagy csak akkor, ha a betegség jelei már nem mutatkoznak. Általánosságban a lábakat szárazra kell törölni, különösen az ujjak közötti részekre ügyelve, továbbá pamutzokni viselése javasolt, amelyet naponta cserélni és 60 ° C-on mosni szükséges. Közös mosdókagylókban, zuhanyzókban és szaunákban ajánlott saját és tiszta papucs viselése. Nyáron légáteresztő cipőt kell viselni, és a lehető legtöbbet mezítláb járni. A fürdők üzemeltetőinek folyamatosan tisztán kell tartaniuk a medencék felületét, a WC-ket, a zuhanyzókat és a textíliákat fertőtleníteni, és különös hangsúlyt kell fektetni azokra a felületekre, ahol a fürdõzők mezítláb járnak.

MCSi Design