kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

FAS 2018 – Támogatjuk és segítjük az alkoholmentes terhességet

Szlovéniában idén már az ötödik egymást követő évben került megrendezésre a születendő gyermekekre vonatkozóan az alkohol káros következményei tudatosításának nemzetközi napja. A Magzati (fetális) alkohol szindróma (FAS) napját négy kilences jelképezi szeptember 9-én 9:09-kor (a 9. hónap 9. napján, 9 perccel 9 óra után), mivel a terhesség 9 hónapjában egész életen át tartó károsodást jelenthet a születendő csecsemő alkohollal károsítása. Terhesség alatt nincs biztonságos alkoholos ital, nincs biztonságos mennyiségű alkohol és nincs biztonságos terhességi időszak az alkoholfogyasztásra. Ez azt jelenti, hogy minden alkoholtartalmú ital minden mennyiségben és minden terhességi időszakban egészségügyi kockázatot jelent a magzatra, a még meg nem született gyermekre nézve. Ezért az Országos Népegészségügyi Intézetben (NIJZ) ösztönözzük és támogatjuk az alkoholmentes terhességet.

Az egészséges életmód fontos mindannyiunk egészségének fenntartásához és erősítéséhez. Ez különösen fontos a terhesség idején. A terhes nő érzelmileg és fizikailag kapcsolódik a gyermekhez a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül, ami azt jelenti, hogy a baba is elfogyaszt mindent, amit a kismama fogyaszt.

Miért káros az alkohol a születendő gyermekre?

Az alkohol a szervek rendellenes fejlődését okozza a magzatnál. Az alkohol az emberi testben acetaldehiddé alakul, ami toxikus, káros az összes szervünkre és a testben lévő folyamatokra. A magzatnál és a gyermekeknél ezek még a fejlődés kezdetén vannak. Ezenkívül az alkohol rákkeltő és pszichoaktív hatású is. Ez azt jelenti, hogy hat a központi idegrendszerre és a hosszú távú expozíció alkoholfüggőséghez vezethet. Azoknál a csecsemőknél, akik olyan terhességből születnek, amelyekben a terhes nő alkoholfüggőségben vagy alkoholszindrómában szenved, újszülöttkori elvonási tünetek jelentkeznek, a gyermek ingerlékeny, álmatlan lehet, reszket, és görcsei vannak. „Azok a gyerekek, akiket születésük előtt kitettek az alkohol hatásainak, már születésük pillanatában veszélyben vannak az alkohollal kapcsolatban” – mondta prim. as. dr. Barbara Lovrečič, dr. MD, közegészségügyi szakember és társadalmi egészségügyi szakember az Országos Népegészségügyi Intézetnél.

Ajánlások az alkohollal kapcsolatban a terhes nők, a szülési szakaszban lévő nők és a szoptató anyák esetében:

- Amennyiben a terhes nő nem fogyaszt alkoholt, a terhesség alatt nem léphet fel Magzati alkohol szindróma. Ezért a terhesség teljes ideje alatt kerülje az alkoholt!

- Ha alkoholtartalmú italokat fogyaszt, hagyja abba az alkoholfogyasztást, amint megtudja a terhességet, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet.

- Sosincs túl késő ahhoz, hogy a terhesség alatt abbahagyja az alkoholfogyasztást, de minél előbb teszi ezt meg, annál jobb lesz a csecsemőnek.

 -Kerülje az alkoholt, amennyiben szexuálisan aktív és nem védekezik. Sok terhesség nem tervezett.

- Az alkohol által okozott károsodás az expozíció miatt előfordulhat még a legkorábbi időszakban is, a terhesség első hetei alatt, vagy ha a terhességet még nem is fedezték fel.

- Ha problémái vannak az ivás abbahagyásával, kérjen segítséget.

- Kerülje az alkoholt akkor is, ha szoptat – az alkohol az anyatejbe kerül, ártva a csecsemőnek.

MCSi Design