kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Szlovénia keleti részén jellemzőbb az egészségtelen táplálkozás

Az október már évek óta az élelemről szól, hiszen október 16-án ünnepeljük világszerte az étel világnapját. A Világélelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) kiemeli, hogy napjainkban sajnos a világon jelen van az éhezés is, ami elfogadhatatlan a világon rendelkezésre álló pénzügyi és technológiai erőforrásokat ismerve. Az #ÉhezésNélkül szlogen felhívja a figyelmet a fejlett és az alulfejlett világ közötti növekvő szakadékra.

Súlyos különbségek vannak a világon az élelmiszerekhez való hozzáférés terén, de az egészséges táplálékkal kapcsolatos, a társadalmi-gazdasági különbségek miatti egyenlőtlenségeket Szlovéniában is feljegyezték. A nemzeti élelmezési és testi aktivitást serkentő projekt 2015–2025-re vonatkozó nemzeti programja ezért a leginkább kiszolgáltatott csoportokra, így a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezőkre és az alacsonyabb anyagi forrásokkal rendelkező családokra fordítja a legnagyobb figyelmet. A cél az, hogy mindenki olyan környezetben éljen, amely egészséges táplálkozást és rendszeres testmozgást biztosít.

Mit mutat a szlovén lakosság egészséggel kapcsolatos hozzáállásáról szóló tanulmány?

A tanulmány a legfrissebb nemzetközi kezdeményezés részeként született (NIJZ, 2016), és már hagyományokkal rendelkezik, valamint kedvező tendenciákat mutat. A napi rendszerességgel zöldséget fogyasztók és rendszeresen reggelizők aránya növekszik, míg az édes italok fogyasztása csökken. A siker számos olyan megvalósult programnak és intézkedésnek tulajdonítható, amelyeket évek óta szisztematikusan alkalmaznak, és a 2015–2025 közötti időszakra a „Jó étvágyat, Szlovénia” – Nemzeti egészséges táplálkozást segítő és testmozgást támogató programja részét képezi.

Mindazonáltal átlagosan minden második felnőtt igencsak egészségtelenül táplálkozik, akiknél az egészségtelen életmód miatt kockázati tényezők magasabbak, amelyek az idő előtti morbiditás és halálozás okozói. Az látható, hogy különösen egészségtelenül a férfiak táplálkoznak, főleg a fiatalabb felnőttek, a kevésbé képzett és társadalmilag-gazdaságilag sebezhető emberek, így még nagyobb figyelmet kell rájuk szentelni. Az utóbbi csoportba tartozók elsősorban alacsony minőségű élelmiszereket és különösen egészségtelen ételeket választanak. Az egészséges táplálkozásról szóló ajánlásokat gazdasági okokból vagy a kevésbé tudatos életmód miatt nehezebben követik.

Az egészséges táplálkozás különbségei földrajzilag is megmutatkoznak, mivel Szlovénia keleti részén számos egészségtelen táplálkozási szokás van jelen. Hasonlóképpen nagy regionális különbségek vannak a túlzott ételfogyasztás és az elhízás arányában is. Ennek a helyzetnek az okai nagy valószínűséggel kapcsolódnak a társadalmi-gazdasági különbségekhez, az oktatási struktúrához és az egyes környezetek fejlődési hátrányaihoz.

 

A Világélelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) egy nemrégiben közzétett jelentésében megállapítja, hogy a globális éhínség szintje ismét emelkedik. Ma több mint 820 millió ember szenved krónikus alultápláltságban. A legtöbben közülük a fejlődő országok vidéki térségeiben élnek.

MCSi Design