kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Kullancscsípés: érdemes megelőzni a bajt

praktika2Tavasszal a hőmérséklet emelkedésével az emberre és házi kedvencekre is veszélyt jelentő vérszívó kullancsok egyre nagyobb számban vannak jelen a környezetünkben. A hiedelmekkel ellentétben nemcsak az erdőben, hanem a kiskertben vagy a panelházak zöldövezeteiben, tóparton, játszótéren is elszenvedhetjük a paraziták csípéseit. Egy egyszerű kullancscsípés által is komoly betegségeket lehet elkapni, éppen ezért érdemes megelőzni a bajt.

Ránk pottyanhat, fűszálról a nadrágszárra kapaszkodhat, a szél által ránk kerülhet egy–egy kullancs. Egyesek szerint a fokhagyma, petróleum, különböző illóolajok is hatásosak a kullancsok ellen. A népi praktikák helyett lehetőség szerint azokat a szereket alkalmazzuk, melyeket rovarriasztásra a kereskedelmi forgalomban meg lehet vásárolni.

Állataink is veszélyben vannak

Az emberek mellett komoly veszély leselkedik a kullancsok miatt a házi kedvenceinkre is. Az állatokra a fűben, a vízparton, és egy egyszerű séta alkalmával is rátelepedhet a kullancs, amelyek aztán akár a lakás szőnyegén is landolhatnak. Ezt megelőzendő használjunk a kutyák és a macskák részére kapható rovarriasztó nyakörvet, cseppeket és tablettákat, de riasztó aeroszollal vagy samponnal is védekezhetünk.

Milyen betegségeket terjeszthet a kullancs?

A két legszörnyűbb veszedelem, melyet a kullancsoktól kaphatunk el: a Lyme-kór, amely bakteriális és a vírusos agyvelőgyulladás. Tapasztalatok szerint a rövid ideig bőrbe fúródó kullancs által kicsi a fertőzés veszélye, de semmi sem kizárható. Egészségünk megőrzése érdekében tartózkodjunk minél többet a szabad levegőn, lehetőség szerint a kullancsoktól és más parazitáktól mentesen. A kullancsok kiszedését – ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban – bízzuk egészségügyi szakemberre, illetve állataink esetén állatorvosra. A rovarcsípés helyét minden esetben fertőtleníteni kell.

Három praktika, mellyel csökkenthetjük a paraziták támadását

– rendszeres fűnyírással előzzük meg a magasra növő gazt és füvet… , nagyobb fűben több a megbúvó vérszívó,
– kiránduláskor a természetben alkalmazzunk rovarriasztó szereket, így csökken a csípés veszélye,
– nagyobb kirándulásokat érdemes hosszú ruhában, nadrágba gyűrt zoknival folytatni,
– séták, kirándulások után érdemes a vérszívó parazitákat keresve átnézni a családtagjainkat és a házi kedvenceinket is.

MCSi Design