kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

A mozgás fontossága

egeszegunk2020A szlovéniai adatok azt mutatják, hogy fizikailag nem vagyunk elég aktívak az egészségünk védelméhez. A testmozgás hiánya sok betegség és halálozás általános oka.

Az Egészségügyi Világszervezet kockázati tényezőkkel kapcsolatos kutatása azt mutatja, hogy az ülő életmód az egyik legfontosabb oka a halálozásoknak, a betegségeknek és fogyatékosságok kialakulásának. A testmozgás (lenne) a modern társadalom számos egészségügyi problémájának, a magas vérnyomásnak, a koleszterinnek, a magas vércukorszintnek, a szív- és érrendszeri betegségeknek, bizonyos rákfajtáknak (például vastagbélrák), a túlsúlynak és a 2. típusú cukorbetegség megelőzésének, az ízületi és izomfeszültségnek az univerzális gyógymódja, de pozitív hatással van a mentális egészségre is (csökkenti a szorongást, a stresszt és a depressziót).

A fentieken túl a fizikai aktivitás az agyra és a kognitív funkciókra is hatással van, az új mozgásos minták megtanulása jó fegyver a demencia elleni küzdelemben is.

Az egészséggel kapcsolatos testmozgáshoz a szakértői ajánlások szerint a gyermekek és a serdülők legalább 60 percig mozogjanak és sportoljanak, a felnőttek pedig a hét minden napján legalább 30 percig. A 30 perc csak az ajánlott minimum. Minél többet mozogsz, annál többet fogsz elérni. A fizikai aktivitásnak rendszeresnek, változatosnak és az életkornak megfelelőnek kell lennie – például séta, futás, kerékpározás biztonságos kerékpáros útvonalakon, különféle egyéni sportok, különféle csoportos sportok, labdajátékok stb. További egészségügyi előnyök érhetők el több fizikai / mozgásos aktivitással.

Élvezheti a testmozgás és a sport előnyeit akkor is, ha idősebb korban kezd el rendszeresen sportolni. Jobb egyensúlyt, erőt, koordinációt, nagyobb rugalmasságot és kitartást tud elérni a sportolás segítségével. A nagyobb rugalmasság, jobb egyensúly és izomtónus segíthet megakadályozni az eséseket, amelyek az idősek rokkantságának a fő okai. A testmozgás és a sport hozzájárul a mentális egészség, a mozgásvezérlés és a kognitív funkciók javításához is. Megállapították, hogy a mentális betegségek gyakorisága alacsonyabb a rendszeresen mozgó emberek körében.

Nincs ideje mozogni? Ez csak kifogás lehet, a mozgás ugyanis a test bármilyen mozgását jelenti, amely energiafelhasználást (kalóriaégetést) eredményez. A mozgás nemcsak sport lehet. Amikor gyorsan sétál, játszik, táncol vagy lépcsőn felfelé megy, már tett az egészségéért. A felvonó helyett használja a lépcsőt (legalább lefelé!). Végezzen egyszerű nyújtási gyakorlatokat, miközben ül az asztalnál, egyhelyben áll vagy telefonon beszélget. Sétáljon, fusson vagy kerékpározzon, ahova egyébként autóval vagy busszal szokott menni. Számos olyan tevékenység, amelyet otthon végezhet, szintén nagyon hasznos: ablakmosás, falak festése, porszívózás vagy söprés, a fű kaszálása, a kutya sétáltatása. Még tévénézés közben is mozoghat: ugrálhat kötéllel, lépegethet egyhelyben, szobakerékpározhat vagy felüléseket is végezhet. Vagy egyszerűen csak táncolhat!

MCSi Design