kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

A folyadékbevitel fontossága a nyári hónapokban

egeszsegugyiA meleg nyári hónapokban – amikor a testünk nagyobb hőnek van kitéve –, a megfelelő és egészséges táplálkozás, valamint a megfelelő folyadékbevitel még fontosabb. Az étrendünk legyen kiegyensúlyozott, és fogyasszunk elegendő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, amennyiben ez lehetséges helyi környezetből, mivel a szezonális helyi növények általában optimálisan érettek, és nagyobb táplálkozási értékkel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy nagyobb mennyiségű metabolitot tartalmaznak, mint a hosszabb ideig tárolt és szállított gyümölcsök és zöldségek. Amennyiben elegendő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, különösen vizet, édesítetlen gyógyteákat és hígított 100%-os gyümölcsleveket, a folyadékbevitel a forró nyári napokon javítani fogja a testünk működését és a közérzetünket.

 

A gyermekeknek naponta 1–1,5 liter, felnőtteknek pedig 2,5 liter folyadékot kellene fogyasztaniuk. Folyadékpótlásra ALKALMATLANOK az alkoholmentes szénsavas és nem szénsavas édesített és ízesített üdítőitalok és energiaitalok, amelyek általában csak üres kalóriaforrások.

A forró napokon fellépő fokozott izzadás miatt többet iszunk, főleg, ha fizikailag aktívak vagyunk. A diétás szénsavas és nem szénsavas ízesített italok kevesebb kalóriát tartalmaznak, de a hozzáadott mesterséges édesítőszerek nem ajánlottak sem gyermekeknek, sem serdülőknek. Az elveszített folyadékot kis adagokban az egész nap folyamán szükséges pótolni, étkezés közben és étkezések között is. A gyermekeknek mindig kínáljunk elegendő ivóvizet, hűtött teát vagy hígított gyümölcsleveket hozzáadott cukor nélkül! Ilyenkor érdemes kerülni a kávé és alkohol fogyasztását, a túl hideg italokat és a hozzáadott cukrot tartalmazó italokat. Forró napokon fogyasszunk többször kisebb adag ételt, amelyek nem terhelik túl az anyagcserénket!

A nyarat töltsük aktívan, egészségesen és biztonságban! Vigyázzunk a megfelelő folyadékbevitelre, az egészséges és kiegyensúlyozott étkezésre, valamint a megfelelő védelemre! Húzódjunk árnyékba 11 és délután három-négy óra között, és óvjuk a bőrünket a nap káros sugaraitól!

MCSi Design