kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

Kerékpárral a Vasfüggöny nyomvonalán

iron0721Az Iron Curtain Cycling (ICC) projekt zárókonferenciájának szlovén–magyar résztvevői áttekintették a megvalósított célkitűzésket. A projekt keretében kerékpárutak és kölcsönzők épültek, tematikus utak jöttek létre. Lendván és környékén pihenőhelyeket alakítottak ki, Csentében glampingházak épültek (képünkön). A projekt összértéke 2,3 millió euró volt.

Az online térben megtartott február 10-i záróesemény több mint 100 résztvevőjét Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte, majd beszámolók következtek a projekt megvalósításáról, a továbbfejlesztési lehetőségekről, különösen az aktív turizmusról és a kerékpáros fejlesztésekről, illetve a kerékpáros turizmussal való kilépésről a nemzetközi piacokra. Az ICC szlovén–magyar eredményeiről Petje Rok, a Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet megbízott igazgatója és Kárpáti Veronika, a Zala Megyei Önkormányzati Hivatal térségfejlesztési és pályázati munkatársa szólt. A projektcél egy összefüggő kerékpáros hálózat kialakítása volt, ennek az EuroVelo13 kerékpáros útvonal szlovén–magyar szakaszára való rákapcsolása, a vonzerő és a vendégek/vendégéjszakák számának növelése. A térség természeti és kulturális örökségéről a feltérképezést követően adatbázis készült.

A projekttérségben (Szentgotthárd, Őriszentpéter, Lenti és Letenye, valamint Lendva, Ljutomer, Veržej, Muraszombat, Ormož és Ptuj térsége) 344 kilométer kerékpárutat tábláztak ki, a hálózatban pedig hét tematikus utat határoztak meg: Vasfüggöny-útvonal, Városok útja a Drávától a Zaláig, Aquila János-, Thermál-, Kerka-, Őrség–Goricskó- és Mura-útvonal. A program keretében mobilapplikáció is készült az útvonalak és látnivalók GPS-ées elérhetőségével, valamint a kísérő szolgáltatások is megtalálhatók benne. A desztináció turisztikai csomagjairól közös kiadvány is készült Kalandok, ízek, hagyomány címmel.

 

 

Megvalósult a projekt legnagyobb rendezvénye is, az EuroVelo nemzetközi kerékpáros konferencia. Az ICC projekt legjelentősebb fejlesztése a Muravidéken az önálló kerékpárkölcsönző Muraszombatban és a négy glampingház Csentében a Muránia Kerékpáros Központnál. A projekt eredményeként a térségünkben pihenőhelyeket és e-bike töltőállomásokat is kiépítettek.

Az Interreg V-A Szlovénia–Magyarország Együttműködési Program által 1,9 millió euróval támogatott ICC projekt megalapozta a közös kerékpáros desztináció további népszerűsítését is. A projekt futamideje 2017. augusztus 15-étől 2021. február 14-éig tartott, összértéke 2,3 millió euró. A vezető partner Zala Megyei Önkormányzata volt, társult hozzá Vas Megye Önkormányzati Hivatala, a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft., a NIF Zrt. magyar oldalról, illetve Szlovéniából a ptuji Bistra Tudományos-Kutató Intézet, a muraszombati Kulturális, Turizmus és Sportintézetet, valamint Lendva Községet.

 

Átadták a glampingházakat Csentében

Február elején átadták a négy glampingházat Csentében a Muránia Kerékpáros Központnál, melyek 16 új szálláshelyet jelentenek a kerékpárközpont és a Vinárium szórtszobás szálloda kínálatában. A létesítményekre Lendva Község 228 ezer eurót fordított. A képen: Petje Rok, a Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet megbízott igazgatója és Magyar János, Lendva Község polgármestere.

 

 

MCSi Design