kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

A berlini fánk az idei kedvenc

ida2Kerčmar Ida fánkjai pontosan olyanok, amilyeneket a szakácskönyvek lapjain láthatunk: formásak és szép vastag a szalagjuk. A farsangi időszakban Ida többször is süt, a család, a rokonság és az ismerősök nagy örömére. Hogy mi a titka habkönnyű, illatos tésztájának és hogyan kerül szalag a fánkra, arról örömmel mesélt nekünk.

Ida Kapornakról származik, de néhány éve már Marokréten él családjával, párjával, Robival és kisfiukkal, Marcellal. Lánykora óta süt, főz, mestere a lakodalmas barackoknak és a pogácsáknak is. Volt is kitől eltanulni a konyhai fortélyokat, hiszen az édesanyja jól ismeri a kelt tészták világát, tudja, mi a titka a jó kenyérnek, a foszlós perecnek, a réteges pogácsának. A még kislány Ida pedig a konyha melegében, az illatos tészták készítése közben észrevétlen magába szívta, amit látott. – A farsangi időszakban mindig sok fánkot sütöttünk, de faluhelyen a halotti torra is azt szoktak készíteni az asszonyok. Én pedig eltanultam, amit csak lehetett. A 90-es években csináltam először fánkot egyedül. Azóta az interneten megtaláltam a tökéletes receptet, és mindig ugyanúgy készítem, év közben is, amikor csak megkívánjuk. Ilyenkor, farsang idején azonban napokon keresztül sütök a családnak, barátoknak, az ismerősöknek – mondja Ida.

Habár a fánk tésztája egyszerű, mégis sok háziasszonyt elijeszt a készítése. Van, hogy tömött a tészta, vagy túl zsíros, másoknál a szalag hiányzik róla. De vajon mi a titka a tökéletes fánknak?

– Valójában nem ördöngösség, csak egy-két dologra érdemes odafigyelni – mondja Ida, majd beavat konyhájának titkaiba. – Először is a fánk sütéséhez minden körülménynek megfelelőnek kell lenni. Ne csak a helyiség legyen egyenletesen meleg, a hozzávalókat is időben ki kell venni a hűtőből, hogy azok is szobahőmérsékletűek legyenek. A tésztát lehet kézzel és lehet géppel is gyúrni, én ma már csak géppel csinálom. Ezt meg kell szokni. A lényeg, hogy akkor jó az állaga, amikor a tészta elválik az edény falától. A tésztába egy kis rumot is kell tenni, a fánk habkönnyű lesz tőle, így nem süllyed el a zsírban és szalagos lesz. A tésztát nem szaggatom, hanem 50–70 grammos bucikat gyúrok belőle, így sokkal jobb lesz az állaga és nem lesznek a belsejében lyukak. Deszka helyett pedig sztiroporlapon (hungarocell-lapon) kelesztem őket, ez saját fejlesztés – fűzi hozzá nevetve. – Letakarva ez jó melegen tartja a tésztát. Amikor elég forró a zsír vagy az olaj, akkor a bucikat a felső felükkel lefelé teszem bele és azonnal fedőt rakok az edényre. Így szép magasra nőnek. Nagyságuktól függően 1,5–2 perc múlva leveszem a fedőt és megfordítom őket. A zsiradékba egyébként tehetünk egy kis sót, hogy ne habozzon túlzottan. Az, hogy manapság már faluhelyen is inkább olajban sütik a fánkot, annak az az oka, hogy a fánksütéshez nagyon sok zsírt kell elhasználni, az ember pedig sajnálja a jó disznózsírt elsütni a fánkokhoz. Én is így vagyok ezzel, ezért sütöm olajban. De otthon mindig zsírban sütöttem, régen volt elég a háznál – mondja mosolyogva.

A szalag tehát fontos, különben nem nagyon dicsekedhetünk a fánkunkkal! A szalag egyben a fánk minőségjele is. Hiszen csak azon a fánkon van, ami tökéletesen van elkészítve és habkönnyű a tésztája. Zsír vagy olaj, teljesen mindegy, ki mihez van szokva vagy miből van otthon. De mennyi időbe telik a fánsütés? Ida egy kiló tésztából az egyszerű kerek fánkokat három óra alatt készíti el. Ezen kívül szokott csinálni mini fánkokat, illetve az igencsak divatos donutokat is – lyukas fánkot –, főleg a kisfia és a kis unokatestvérek kedvéért. – Az ilyen pepecseléssel jó sok idő elmegy, de a gyerekeknek ez a kedvencük, a tetején csokimázzal, cukorkával – meséli. – Meg igazából én nagyon szeretek sütni. Idén a járvány miatt amúgy is sokkal több időm volt és a családot is be tudtam vonni. Készítettünk Valentin-napra szív alakú fánkokat, farsangra pedig különleges töltött fánkokat, berlinit vaníliakrémmel és friss eperrel – folytatja.

 

 

Robi a fánkok töltéséért és a csokimázért felelt, Marcell pedig szaggatta a mini fánkokat. Vagyis dübörgött a házi fánkműhely. – A sima fánkot általában házi baracklekvárral szoktuk tölteni, de idén kipróbáltuk a vaníliakrémet. Mondhatom, ez lett az abszolút kedvencünk – mondja Ida, és meg is kóstoljuk ezt a vaníliás, epres bűnözést. Nem kell hozzá sok beszéd, jól harmonizál együtt a krém és a fánk, bűnbe esve kérjük el a receptet... – és Ida azt sem tartotta titokban. Harminc nagy fánk, ha kisebbeket szaggatunk, akkor a duplája is kijön belőle. A közepébe egyszerű főzött vaníliakrém és friss eper kerüljön.

 

Berlini fánk

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt és 50 rétesliszt, 1 dkg só, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 kocka élesztő, 9 tojássárga, 4,5 dl tej, 12 dkg olaj, 1 kanál rum, kevés vaníliaaroma.

 

 

MCSi Design