kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

Nagy érdeklődés az új programok iránt

KKI07212A Lendvai Kétnyelvű Középiskola (KKI) az idei tájékoztatási napokat virtuálisan szervezte meg – február 12-én és 13-án a Zoom platform segítségével ötletes módon bemutatták az iskolát és a 2021/2022-es iskolaév képzési programjait. Akik nem tudtak élőben részt venni a nyílt napokon, az iskola honlapján továbbra is megnézhetik a különböző bemutatókat.

A legmegfelelőbb szakma és képzőintézmény kiválasztása talán az egyik legfontosabb dolog az életünkben. Ennek tudatában készült a Lendvai Kétnyelvű Középiskola (KKI) bemutató kisfilmje is, amely sok hasznos információ mellett virtuális sétát is kínál az iskola falai között. Az általános információk elhangzása után Hajdinjak Prendl Silvija, a KKI igazgatója röviden bemutatta a képzési programokat, azok céljait, segítve ezzel a végzős tanulók döntését a középiskola, illetve oktatási program kiválasztásánál. – Igyekszünk erősíteni azt a tudatot, hogy a tudás a legnagyobb érték, fejleszteni kell az alapismereteket és a szakmai kompetenciákat, hangsúlyt kell fektetni a diákok többnyelvűségének fejlesztésére, sokoldalú és felelősségteljes egyéniségekké formálni őket –hangsúlyozta a bevezetőben.

KKI07211A programokat részletesen, külön-külön videóban mutatják be. Valamennyi oktatási programról, szakról és azok tantárgyairól megosztott általános információk után következik még a nevelési-oktatási formák bemutatása, szólnak a diákok szervezettségéről, a szülőkkel való kapcsolattartásról, a beiratkozás feltételeiről, ösztöndíj-lehetőségekről (elsősorban a hiányszakmák esetében), a képzés befejezéséről, a továbbtanulási és munkavállalási lehetőségekről. Szó esik még a magyar nyelv külső differenciációjáról is, amely az előzmények nélküli magyar nyelvtanulást igyekszik pótolni a nem kétnyelvű iskolákból jövők számára, hiszen a magyar nyelv oktatása három különböző szinten folyik – a magyar mint anyanyelv és a magyar mint második nyelv, s az utóbbi keretében az egynyelvű általános iskolákból érkező diákok külön csoportban, idegen nyelvi szinten tanulják a magyar nyelvet.  

KKI07213A tájékoztatási napok nagy érdeklődést keltettek a tanulók körében, a jelenléti listára összesen 90 tanuló iratkozott fel. A legtöbben a gimnáziumi (21), a gépésztechnikumi (21), valamint a vegyészeti technikumi (14) programok iránt érdeklődtek. A négy új program közül az óvodai nevelés és a fodrászképzési szakok 7–7 tanulót vontottak. Az érdeklődök majdnem fele (42 tanuló) a kétnyelvű általános iskolák tanulói, a többiek a muravidéki egynyelvű tanintézményeket látogatják.

Április 2-áig van lehetőség dönteni az iskolákról, illetve a programokról, április 22-ig lehetséges az átiratkozás, a beiratkozás pedig június 16-a és 21-e között lesz.

 

 

MCSi Design