kele
perec1
garas1
65. évfolyam
16. szám
Megjelenés:
2021. 04. 22.
kiscim1621
 

Az egészségügyi intézetek 2020-as ügyvitele

korhaz11211A koronavírus-járvány a tavalyi évben nagymértékben megváltoztatta az egészségügyi intézményrendszer működését. Az évnek új kihívások, átszervezések és új költségek voltak a jellemzői. A napokban két muravidéki intézmény is – a Lendvai Egészségház és a Muraszombati Általános Kórház – ismertette éves ügyvitelét. Mindkét intézmény eredményes évet zárt pénzügyileg.

Požgai Horvat Olga, a Lendvai Egészségház igazgatója kiemelte: a Covid miatt rendhagyó év volt a tavalyi. A járványlassítási intézkedések miatt a betegek nem kerülhettek személyes kapcsolatba az orvosukkal, ehelyett telefonhívásokra kényszerültek, az akadozások miatt a néhány páciens a betegjogi biztoshoz is fordult. Lendván Covid-rendelőt működtettek, ehhez külön csapatokat kellett biztosítani, ezért az alapszintű egészségügyi ellátást át kellett szervezni. Gondot jelentett a személyzet kiesése (megfertőződés) és a szükséges felszerelés beszerzésének pluszköltségei. Utóbbiakat, valamint a személyzet megterhelési és válságpótlékát az Egészségügyi Minisztérium, illetve az egészségügyi biztosító megtéríti, de az utalások késnek, nem kevés pénzügyi gondot okozva. Ennek ellenére, a Lendvai Egészségház eredményes ügyvitelt zárt. A bevételük 6,5 millió euró tett ki. A 73 ezer euró jövedelemből pedig lehetőség lesz 40 ezret a felszerelés fejlesztésére és az intézmény hálózatában lévő egységek helyiségeinek korszerűsítésére fordítani.

A járvány okozta különböző korlátozások ellenére Lendván sikerült megőrizni az összes korábbi szolgáltatást. Lendva Község határozata alapján jogosultságot kaptak az ambuláns fizikoterápia kivitelezésére is. A tervtől való elmaradást a fogászatban és a munkaügyi szakrendelőben regisztráltak, melynek megoldása már folyamatban van. Az ügyviteli beszámolót megerősítette az intézmény tanácsa.

korhaz11212A Muraszombati Általános Kórház 2020-as bevétele 74,5 millió euró volt (27 százalékos növekedés), a kiadások 71 milliót tettek ki. A 3,5 millió euró pozitív különbözetből 820 ezer euró céleszközt jelent – egyszeri támogatás az állam részéről a múltban felhalmozódó kötelezettségek kiegyenlítésére. A megmaradt összegből a kórház 507 ezer eurót a korábbi években kimutatott veszteség fedezésére, a Covid-felszerelés amortizációjára és a rendelőknek a Covid előtti helyzetre való visszaállítására pedig 500 ezer eurót fordít. A sikeres ügyvitel ellenére a kórház a pénzek késése miatt (minisztérium, egészségbiztosító) likviditási gondokkal küszködött (az elvégzett szolgáltatások és a személyzet megterhelési pótlékának elszámolása összesen 6,8 millió euró értékben). Az intézet tanácsa elfogadta a kórház 2020-as ügyviteli beszámolóját, de június végéig revíziót kér a kórház vezetőségétől, ami eddig nem volt gyakorlat.

Ami a betegellátási statisztikát illeti, tavaly a muravidéki regionális kórház a betegágyak arányát tekintve a leginkább leterhelt kórház volt Szlovéniában. Szeptembertől Covid-kórházként működnek, a hét osztályon összesen 733 covid-beteget gyógyítottak (az ágykapacitás 35–38 százaléka). A járvány miatt csak a sürgősen és a nagyon sürgősen beutalt betegeket fogadták. Mintegy 127 ezer szakrendelői (81 százalék) vizsgálatot végeztek el, a kórházban pedig 14.400 pácienst gyógyítottak, ami az előző időszak betegszámának csak egyötöde.

     

Mennyibe kerül egy Covid-beteg gyógyítása?

A kérdés az utóbbi napokban felbolygatta a nyilvánosságot. A Szlovén RTV tényfeltáró Céltábla című műsorában hangzott el, hogy egy Covid-beteg egy napi kórházi kezelése 8 ezer euróba kerül, és ennyit térít a kórháznak a biztosító is, valamint egy Covid-beteg egy napi intenzív kezeléséért 16 ezer, gépi lélegeztetésért pedig 46 ezer eurót. (A tüdőgyulladás gyógyításáért például napi 1.000–1.500 euró, a szívsebészeti érerősítő beavatkozásért pedig 4 ezer euró térítés jár.) Szimpla gazdasági érdek lett a Covid-betegek fogadása az egészségügyi intézményekben a pénzügyi helyzet javítása érdekében? Grabar Daniel, a muraszombati kórház új igazgatója határozottan visszautasította a feltételezést. A költségek kimutatásába egyik kórház sem adott betekintési lehetőséget. Az árkalkulációt a kórházak készítették el, a minisztérium pedig megerősítette azt.

 

Marad vagy megy Korošec?

A Muraszombati Általános Kórház vezetésében április végével változás áll be, Korošec Bojan igazgatót – amint arról már beszámoltunk – a Grabar Daniel váltja fel. Korošec távozásával kapcsolatban találgatások merültek fel: nyugdíjba vonul, más intézetben vállal munkát vagy marad a kórházban. Az utóbbival köthető össze a kórház belső szervezettségére tett módosítási kezdeményezés, egy tanácsadói munkakör létrehozása. Míg Grabar az ügyben még minden lehetőséget nyitva hagyott, a kórház tanácsa nem hajlott a módosításra.

 

 

MCSi Design