kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

Sokszínűek vagyunk

kai2 cim1921Megalakulásának 50. évfordulóját ünnepli a 2. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola, önálló intézményként ugyanis 1971 májusában kezdett el működni öt osztállyal, s az intézmény már a kezdetek óta minden figyelmét a sajátos nevelési igényű gyermekekre fordítja, s az iskola az első lépéstől fogva hozzájárult az előítéletek oldásához, a másság elfogadásához és a másságon belüli egyenlőséggel kapcsolatos vélemények alakításához. A jeles jubileum előtt kiadvánnyal és a járványhelyzet miatt virtuális rendezvénnyel tisztelegnek.

Az 50 éves oktatási intézmény az évek alatt sokat változott és fejlődött. Az 1993-tól 2. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola néven ismert intézmény ma két programot valósít meg – az alacsonyabb követelményszintű oktatási-nevelési programot, valamint a speciális oktatási-nevelési programot – öt tagozatban 24 tanulóval.  

A speciális oktatás kezdetei Lendván az 1967/1968-as tanévre nyúlnak vissza, amikor az akkori általános iskola keretében külön osztályt hoztak létre 14 tanulóval (az osztályt Anica Kekec tanította). Az iskola mint önálló intézmény (Speciális Általános Iskola név alatt) pedig 1971 májusában kezdett el működni, szintén öt osztállyal. Az 1972/1973-as tanévben az iskola kétnyelvű tanintézménnyé vált, magyar megnevezése Gyógypedagógiai Iskola Lendva lett, 1979-ben pedig felvette a Jože Kramar Juš Általános Iskola nevet.

Annak ellenére, hogy többször változott az intézmény neve, az évek alatt változtak a doktrínák és számos reform érte őket, az iskola az első lépéstől fogva hozzájárult az előítéletek oldásához, a másság elfogadásához és a másságon belüli egyenlőséggel kapcsolatos vélemények alakításához, mindezek mellett támogatta a szülőket a szorult helyzetekben.

 

 

A különböző és szerteágazó programok és tevékenységek (oktatás, mobil gyógypedagógiai szolgálat, napközi, iskolai könyvtár, jelentős események, kiadványok) mellett fontosnak tartják a helyi közeggel, a különböző intézményekkel (Magyarországon és Horvátországban is) és egyesületekkel való együttműködést. Az iskola számára fontos ünnep alkalmából ki kell emelni a munkatársakat is, akik erejüket, tehetségüket és szeretetüket a nevelésnek és a tanításnak, valamint a gyermekek támogatásának szentelték.

A virtuális rendezvény, amely május 13-tól érhető el 2. Sz. KÁI honlapján, szintén a már többször említett sokszínűséget bizonyítja. A POGUM (Bátorság) című projekt keretében létrejött „Elmegyek…” kisfilmben Kekec szlovén mesehős körbejárja a világ országait, a diákok pedig az adott országra jellemző táncon, zenén és éneken keresztül mutatkoznak be. A kisfilmben ünnepi beszédet mond Turk Roberta, az 2. Sz. KÁI megbízott igazgatója, Magyar János lendvai polgármester, Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, nemzetiségi parlamenti képviselő, valamint Kumer Irena, a Szlovén Köztársaság Oktatási Intézete muraszombati kirendeltségének vezetője.

 

 

MCSi Design