kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

Német nyelven írtak, első helyen végeztek

dijdiak19211A „Légy író, írónő” országos idegennyelvi fogalmazási versenyre októbertől április végéig lehetett jelentkezni az általános és a középiskolás diákoknak. A megmérettetésen a Lendvai Kétnyelvű Középiskola két gimnazistája, Koša Dora (képünkön balról) és Abraham Sarah német nyelvi fogalmazásukkal első helyezettek lett.

A versenyre – ezúttal online formában – 91 általános és középiskola nevezett, s összesen 240 fiatal író vetette papírra szlovén, angol, illetve német nyelven érzéseit, gondolatait különféle történetek formájában. Április 22-én egy online ünnepi műsor keretében adták át az irodalmi verseny díjait: Koša Dora harmadikos és Abraham Sarah negyedikes gimnazista dolgozatával a német nyelvcsoportban első helyezett lett. Felkészítő tanáruk Gergar Zorka volt.

Koša Dora kisgyermekkorától beszéli a német nyelvet. A diáklány el tudja képzelni, hogy egyszer Ausztriába vagy Németországba sodorja az élet és külföldön csinál karriert. – Gyerekkoromól fogva mindig a német nyelvű tévéadókat néztem, a német rajzfilmekkel sajátítottam el a nyelvet. Ma pedig már nyelvvizsgával is rendelkezem. Számomra nem volt nehéz németül írni, fogalmazni. Ettől függetlenül meglepődtem, hogy ilyen jó eredményt értem el. Egy karácsonyi történetet találtam ki egy magányos nagyapáról, aki megrendezte a saját halálát, hogy a rokonai eljöjjenek a temetésére és így a család végre együtt legyen. Nagyon szeretem a karácsonyi ünnepeket, és a történetemmel arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy a nagyszülőkről sem szabad megfeledkeznünk, ne hagyjuk, hogy magányosak és elhagyatottak legyenek – mondta el Dora.

Abraham Sarah az iskolai tananyag mellett tudatosan lopta be a nyelvet a mindennapokba, a versenyre különösebb elvárások nélkül indult, mégis kiváló eredménnyel büszkélkedhet. – A németet már általános iskolában is tanultam, de mivel érettségizni is ebből szeretnék, így az utóbbi két évben megpróbáltam még jobban fejleszteni a tudásom. Elkezdtem német nyelvű könyveket olvasni, illetve filmeket, sorozatokat nézni német szinkronnal. Ezzel rengeteget gyarapodott a szókincsem és a fogalmazás megírásánál is könnyebben használtam a tanultakat. Arra viszont nem számítottam, hogy győztes fogalmazást írok, de nagyon boldog vagyok. Úgy érzem, nem volt nehéz dolgom, hiszen a legaktuálisabb témát választottam, a koronavírust, amiről a mindennapjaink szólnak. A fogalmazásom talán azért volt egyedi, mert a vírus nézőpontjából mutatta be a járvány terjedését és hatását az emberek életére, egészen a megjelenésétől a mai napig – fejtette ki a végzős gimnazista.

Ak, kmj

 

 

MCSi Design