kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

Színes kaptár-képtár

cimmeh2021Május 20-a 2018 óta a méhek világnapja, amely a méhészek helyzetére és a méhek fontosságára hívja fel a figyelmet. A javaslat Szlovéniából érkezett, ahol a méhészkedés jelentős hagyományokkal bír – május 20-a ugyanis Anton Janša, a modern méhészet úttörőjének a születésnapja. A méhkaptárok a Muravidéken is elterjedt méhészet nélkülözhetetlen eszközei, és nem kell messze mennünk, hogy minőségi termékhez jussunk. Petesházán egy elismert kaptárkészítő szakember műhelyéből már több ezer került a méhészekhez.

 

 

Petesházi kaptárok a francia kolostorban

 

Clermont-Ferrand, Olimje, Rogašovci, Krk, Brdo pri Kranju, Ljubljana; különböző helyek egy közös vonás: petesházi méhkaptárok. Budija Franc fiatal faipari szakember és vállalkozó már közel tíz éve foglalkozik ezek készítésével. Látogatásunkkor először szakmai életútjáról kérdeztük.   

Budija Franc a ljubljanai Biotechnológiai Egyetem Faipari Karának befejezése után egy egyéves projekt keretében fiatal kutatóként az egyetemen helyezkedett el (ebben az időben írta meg doktori disszertációját), párhuzamosan még a faipari intézetben is dolgozott. Sajnos a projekt befejezése a munkahely megszűnését is jelentette egyben.

– Utána hosszabb ideig nem kaptam állást, ez időben a szintén munkanélküli élettársammal gyerekünk született, így a magas fővárosi költségek miatt úgy döntöttünk, hogy Petesházára költözünk. De itt sem volt semmivel jobb a helyzet, ami a munkahelyet illeti – meséli a fiatal vállalkozó. Sajnos idővel tudomásul kellett vennie, hogy magasszintű végzettsége inkább jelent hátrányt, mint előnyt. – Egy sikeres muravidéki vállalkozóval már megbeszéltük a foglalkoztatásomat, de amikor megtudta, hogy doktori végzettséggel rendelkezem, meggondolta magát.

Így nem maradt neki más, mint hogy a ljubljanai egyetemen szerzett tudását és tapasztalatait saját vállalkozásába fektesse. Kezdetnek megpályázta a „Vállalkozva a vállalkozás világába 2013” című pályázatot, amelyen sikerrel járt a méhészeti eszközök és gabonadaráló készítése területén. Az öt hónapig tartó képzés után elhelyezkedett az apja asztalosműhelyében, aki már akkoriban (a céget 2002-ben alapította) méhészeti eszközök gyártásával foglalkozott. 2015-ben, apja nyugdíjba vonulása után átvette tőle a céget. A tény, hogy nem kellett nulláról kezdenie, sokat segített a piaci áttörésnél.

 

 

Ma a cég kizárólag méhkaptárok gyártásával foglalkozik, pontosabban úgynevezett A-Ž méhkaptárok készítésével (ez Anton Žnidaršič, az első szlovén kaptárkészítő kezdőbetűit jelenti, Franc kaptárai is az ő tervei szerint készülnek). Ezeket elsősorban Szlovénia területén értékesíti (a legnagyobb szlovén méhész számára 200 darab kaptárt készített), de sokat adott el belőle Horvátországba, Csehországba, sőt Franciaországba is: egy Lyon melletti bencés kolostorban élő, a Muravidékről származó szerzetes bukkant rá és kapcsolatba lépett vele. Háromemeletes, emeletenként tizenegy keretes kaptárokat rendelt (a kaptárok általában 10, illetve 12 keretet tartalmaznak), ami összesen 33 keretet tesz ki (ezzel jelképesen a krisztusi korra utalnak).

Budija Franc termékei, amelyek nagy pontosságú CNC-géppel készülnek, Szlovéniában megtalálhatók még az olimjei gyógynövénykertben, a protokolláris méhkasban Brdo mellett és egy muravidéki turisztikai parasztságnál (Čebelji gradič) – hogy csak néhányat említsünk. A magyarországi piacra Franc termékei nem valók, hiszen Magyarországon teljesen másfajta kaptárokkal dolgoznak.

Jelenleg speciális kaptárokat készít rendelésre, Ljubljanában ugyanis felállítják Plečnik egyik méhesének másolatát. Plečnik a Prága melletti Lány-kastélynál, Masaryk első cseh elnök rezidenciájánál kertet rendezett be, amelyben egy méhest is elhelyezett. A másolat 14 kaptárból áll (az összes Budija Franc műhelyéből származik), a nagyszabású megnyitót július elsejére tervezik.

A legtöbb rendelést novembertől áprilisig kapja, ugyanis májustól, amikor a méhek a legaktívabbak és szaporodni kezdenek, valamint amikor a beporzás történik, nincs szükség a kaptárok telepítésére. Az utóbbi egy évben sajnos a járványügyi helyzet hozzájárult a tevékenységük csökkenéséhez, de a rossz, fagyos idő is meghozta a magáét (megfagytak a fák, a méheket etetni kellett, így nincs nagy igény a kaptárok iránt).

Franc a cég létrehozásának kezdete óta kiváló minőségű méhkaptárok (fenyőből és hársból készülnek) kínálatával szerepel a piacon. – A mai helyzetben, amikor a változások a mindennapjaink részét képezik, nagyon fontos a vállalatok gyors alkalmazkodása a piaci változásokhoz. Mivel kisvállalat vagyunk, gyorsan tudunk reagálni a kereslet változásaira, meg kell felelnünk az új és meglévő ügyfelek igényeinek és elvárásainak. A vállalat további fejlesztésének tervezésében fontos tényező a környezethez való hozzáállás. A tudásunkkal, a minőségünkkel és több mint 20 éves tapasztalatunkkal felépítettünk egy jól ismert és elismert márkát – fejtette ki Budija Franc. 

 

 

 

MCSi Design