kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

Összekötő spárgaünnep

cim sparga2221A spárgaünnep Hosszúfaluban a spárgából készített ételeket népszerűsíti, s viszi messzire Lendva, illetve Hosszúfalu hírét és gasztronómiáját. Az idei, immár nyolcadik Spárgafesztivál is ezzel a céllal jött létre. Igaz, a helyi bortermelők finom nedűi, a hazai kézművesek tarka portékái, kultúrműsor, valamint légvár és csillámtetkó nélkül, de az ízletes, frissen készített spárgaételek és a kellemes légkör ennek ellenére elég volt ahhoz, hogy az eseménynek nagy sikere legyen.

 

 

A menő menü a spárgalángos volt

 

Idén már nyolcadik alkalommal rendezte meg a Spárgafesztivált a Hosszúfalui Helyi Közösség és a Fehér Jani Művelődési és Turisztikai Egyesület. A már hagyományossá vált tavaszi rendezvény idén is rengeteg embert vonzott. A látványkonyhában spárgából készült ínyencségek készültek helyben fogyasztásra vagy elvitelre, de friss spárgát is lehetett vásárolni.

– Tavaly a járványhelyzet miatt sajnos nem tudtuk megszervezni ezt a gasztronómiai és kulturális rendezvényt, de idén a spárgatermelőkkel egyeztetve úgy döntöttünk, hogy tovább visszük ezt a jól bevált hagyományt, ha már a pillanatnyi járványhelyzet megengedi. Itt Hosszúfaluban ugyanis fontosnak tartjuk ezt a napot, hiszen összeköt bennünket – köszöntötte a szombat délelőtt induló rendezvény vendégeit Bacsi Borut, a Hosszúfalui HK elnöke.  A spárgából készült ízletes ételeket – gnocchi, lángos, palacsinta, spárgával készült kolbász, spárgás hamburger, szalonnába göngyölt spárga, valamint spárgás panna cota és minifánk –  a Sarjas, Gomzi és Radikon családok készítették, a helyi közösség pedig gondoskodott a spárgagulyásról, amelynek elkészítése már a kora reggeli órákban elkezdődött.

 

 

Kolenko Igor, a rendezvény koordinátora elmondta, hogy a szervezés nem volt egyszerű, hiszen hétről hétre változott járványügyi helyzet, ami befolyásolta a rendezvény kivitelezésével kapcsolatos teendőket, majd kiemelte: – A fesztivál elsődleges célja marad a régi – a spárga mint kultúrnövény népszerűsítése, a gasztronómiai lehetőségek bemutatása, a helyi turisztikai kínálat gazdagítása. Mint tudjuk, Hosszúfalu Szlovénia északkeleti részének legnagyobb spárgatermelő települése, és ezt a rangot meg szeretné őrizni a jövőben is. Lehet, hogy valaki a rendezvényünk hatására talán spárgatermesztéssel kezd foglalkozni.

A rossz idő ellenére (délután eleredt az eső) a frissen készített spárgaételek ízvilága és minősége, valamint a kellemes légkör idén is elnyerte a látogatók tetszését.

 

 

MCSi Design