kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

Málénap Gyertyánosban

male2221A gyertyánosi Hajnal Művelődési Egyesület május 29-én a helyi faluotthonban hatodik alkalommal szervezte meg a Málénapot és a máléversenyt, amelyre a közkedvelt muravidéki ínyencség klasszikus és modern változataival lehetett benevezni.

– A felhívásunkra 25 versenyző jelentkezett és összesen 31 málémintát adott le, ebből 19 hagyományost és 12 modern változatot. Minden versenyző 15x15 centiméteres málémintát adhatott le értékelésre. A málé különféle hozzávalókat is tartalmazhatott, de a klasszikus csak tejszínt, lekvárt és almát, a modern változatokba viszont dió, mák, magvak, csokoládé, gyümölcs is kerülhetett – mondta Göncz Vaupotič Elvira, az egyesület elnöke.

 

 

A háromtagú zsűri – Nagy Dragica Gyertyánosból, Toplak Angela Kapcáról és Smodiš Irenca Melinecről – szemügyre vette a málék küllemét, értékelte az ízüket, majd mindkét kategóriában a legjobb három málénak díjakat ítélt oda. A legjobb hagyományos kukoricamálét a gyertyánosiak készítették – Vučko Stanislav (első helyezés), Raduha Marija (második helyezés) és Prendl Branko (harmadik helyezés). A legjobb modern kukoricamálé készítője a lendvai Novak Snežana lett, a második helyre a csentei Geld Blanka került, míg a harmadik helyezett a hosszúfaluhegyi Magdič Olga lett. A zsűri külön elismerésben részesítette még Novak Snežanát a leginnovatívabb kukoricamálé elkészítéséért. A szervezők a szórakozásról sem feledkeztek meg, amíg a zsűri dolgozott, a látogatókat és a versenyzőket a „Gaberski mantraši” népi zenészei szórakoztatták. A rendezvény az „Örökség a tenyerünkben” (DediščiNAdlani) című LAS-projekt keretében valósult meg.

 

 

MCSi Design