kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

Muravidéki Magyar Értéktár: a Bakonaki-tó és az energiapontok

ertektar22211A Bakonaki-tó és a körülötte lévő erdő Bukovnica (Bakonak) településtől délre, a Dombvidék (Goricskó) délkeleti részén, a Bakonaki-patak völgyében körülbelül 8 hektárnyi területen fekszik. A tó 500 méter hosszú, a legszélesebb részén pedig 200 méter széles, átlagos mélysége 2–3 méter, a legmélyebb pontja körülbelül 5 méter. Mesterséges, akkumulációs tó, az árvízvédelmi intézkedések révén alakult ki a Lendva-patak és mellékfolyói szabályozásának részeként. A tavat eredetileg haltenyésztésre szánták, de később kialakult itt a horgászat és a sporthorgászat. A horgászok számára fontos halak az amur, a compó, a ponty, a keszeg és a süllő.

ertektar22212A tavat többnyire bükkfából álló erdő veszi körül, délen a közbirtokossági erdő, északon pedig a „Fösü-erdü” övezi. A tó közelében rétek, szántóföldek, a domboldalon pedig szőlőskertek várják az idelátogatókat. A festői környezet a horgászat mellett pihenésre, sétára, lelki feltöltődésre, gombászásra is lehetőséget nyújt. A tó környéke számos egyéb idegenforgalmi lehetőséget is kínál, például kalandparkot, sátorozási lehetőséget. A világos erdő és a „halastó” védett területen fekszik, a Goricskó Tájvédelmi Parkban.

A tó közvetlen közelében áll az 1828-ban épült Szent Vid-kápolna, amelynek helyén eredetileg egy fából készült kereszt állt. Szent Vid napján, azaz minden évben a június 15-e utáni első vasárnapon itt tartják meg a Szent Vid-napi búcsút. A kápolna mellett a Szent Vid-forrás a Bakonaki-tó védjegye és a látogatók kedvelt úticélja.

ertektar22213A Bakonaki-erdőben húsz évvel ezelőtt – 2001-től – Ilija Čosič lendvai radieszteziológus, „füvesember” és bioenergetikus két éven keresztül intenzíven kutatott Mustafa Ramić, Marjan Trstenjak és Igor Ziernfeld radieszteziológusokkal és bioenergetikusokkal. Céljuk a dobronaki terület részletesebb bioenergetikai feltárása volt. Megállapították, hogy közvetlenül a Szent Vid-kápolnánál két erővonal (sárkányvonal) keresztezi egymást, és a 450 méter átmérőjű területen körülbelül 50 erős energiapontot fedeztek fel és mértek ki. Huszonhatot közülük ki is jelöltek, valamint meghatározták, milyen betegségek kezelésére hatnak jótékonyan, s ennek eléréséhez mennyi időt kell eltölteni az adott energiapontnál. Vannak, akik a pontoknál egy rövid idejű tartózkodás után is bizsergést, hőséget vagy valami mást éreztek.

Az energiapontok jótékonyan ható sugárzását a szakértők a Bovis-skála szerinti mértékegységben mérik (B). A jótékony hatás alsó küszöbe 1.000 B. Többségünk a sugárzást 10.000 B-ig tolerálja, a 10.000 és 25.000 B közötti sugárzás pedig csak azokra van jótékony hatással, akik rendszeresen foglalkoznak radiesztéziai energiákkal. Az energiapontoknál ezért ajánlott a korlátozott idejű, ám ismétlődő tartózkodás, ami segíthet az egészségügyi problémák megoldásában, ugyanakkor hatással van pszichofizikai közérzetünkre is.

Az energiapontok látogatása céljával egy szórólapot is kiadtak, amelyben azt olvashatjuk, hogy az első pontok pozitívan hatnak az epe- és vesekövek okozta gondok, a mentális problémák, valamint a gerincfájdalom enyhítésére. Sőt, egy olyan pontot is találunk, amely állítólag a függőségektől (alkohol, cigaretta, drog) való leszokásban segít. Akár hiszünk az energiapontok jótékony hatásában, akár nem, egy bizonyos, az erdőben egy rövid séta is nyugalommal és elégedettséggel tölt el bennünket, és egy időre megfeledkezhetünk a mindennapi szorongásról és stresszről.

 

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA

Szakterület

természeti környezet

A fellelhetőség helye

Strehovci (Őrszentvid)

Értékszint

Muravidéki Magyar Értéktár

A felvétel dátuma

2021. 03. 02.

 

A JAVASLATTEVŐ ADATAI

A javaslatot készítette

„Muravidéki magyar értékek nyomában”, 2020/2021. tanévi pályázat – a Dobronaki KÁI 9. osztályos háromfős csapata. Csapattagok: Kovač Zsombor, Kutoš Aljoša, Somi Simon. Mentortanár: Štampah Miha.

A javaslatot benyújtotta

Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola

Indoklás

A Bakonaki-tó és környéke a Goricskó Tájvédelmi Parkban található természeti egység, turisztikai látványosság, a helybéli és távolabbról érkező emberek pihenést, rekreációt és regenerálódást szolgáló helyszíne. A területhez szervesen kapcsolódnak az energiapontok, amelyek a föld belsejéből erednek. A gyógyhatású energiaforrások folyamatos látogatásával megerősíthetjük közérzetünket, javíthatunk rendellenességeinken, sőt különböző betegségeinket is gyógyíthatjuk a segítségükkel. A 21. század felgyorsult világában rendkívül fontos a rendszeres kapcsolat a természettel, vagyis a friss levegőn, az erdőben töltött idő. Erre kifejezetten alkalmas a Bakonaki-tó és környéke. A festői környezet bárki számára elérhető, hiszen a természet adta energia mindenkié, s mindenki úgy használja azt ki, ahogy az neki a legjobban megfelel.

 

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő bibliográfia

Interjú Kósa Ferenc dobronaki tanárral, helytörténésszel. Interjú Kovács Tibor – Ringóval, aki már gyerekkorától érzi az energiapontok hatását, valamint kapcsolatban áll a természettel.

Božič, Katja (2008): Energetske točke pri Bukovniškem jezeru.

Jana, 44. sz.

https://revijazarja.si/clanek/alter/55ed65afcba39/energetske-tocke-pri-bukovniskem-jezeru

Galli Károly, Halász Albert, Marton Jenő (2015): Csodaszép Szlovénia. Útikönyv. Hibernia Nova Kiadó, Budapest. 34.

Göncz László (2009): Barangolás a Muravidéken. A Muravidék magyar kötődésű települései és épített öröksége. Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva. 17.

https://www.dobrovnik.si/objava/87849http://www.prekmurje-slo.com/pics/zdravtocke.pdf

A Bakonaki-tó és környéke. Muravidék.re.

Muravidek.re – V Pomurje – A Bakonaki-tó és környéke

 

 

MCSi Design