kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

Új tanméhkas Dobronakon

meh2321Hétfőn Dobronakon ünnepélyesen átadták a helybeli kétnyelvű általános iskola tanméhkasát három méhcsaláddal. A tanméhest az iskola a Kebele–Dobronak Méhészeti Egyesülettel együtt pályázati úton nyerte a Prva zavarovalnica biztosítótársaság és a Szlovén Méhészszövetség jóvoltából.

Az alkalmi kulturális műsor előtt Ivanuša Milena iskolaigazgató köszöntötte az egybegyűlteket, majd köszöntőt mondott Gregorec Stanko, a Kebele–Dobronak Méhészeti Egyesület elnöke, Hajdinjak Nataša, a Prva zavarovalnica és Senič Lidija, a Szlovén Méhészszövetség képviselője is. Mindhárman kifejtették, fontosnak tartják a két évvel ezelőtt elindított projektet, amelyben a Szlovén Méhészszövetség és a biztosítótársaság az általános és középiskolai méhészszakkörökkel karöltve támogatja a méhészegyesületeket. Szlovéniában ugyanis 180 méhészeti szakkör működik, amelyek keretében közel 2.500 fiatal méhész tevékenykedik. Kardinar Marjan, Dobronak Község polgármestere kifejtette, hogy a méhészetnek már régi hagyománya van a dobronaki iskolában, ezért is döntöttek úgy, hogy ebből a célból mézelő növényekkel bevetett telket biztosítanak az új méhcsaládok táplálására.

 

 

A fiatal méhészek elmondták (az iskolában több év szünetelés után tavaly ismét méhészszakkört indítottak), már nagyon várták, hogy saját méheik, illetve méhkasuk legyen. A szakkörön belül Lajter Bürmen Lidija mentor irányítása alatt eddig ugyanis csak az elmélettel foglalkoztak.

 

 

MCSi Design