kele
perec1
garas1
65. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2021. 07. 29.
kiscim3021
 

Szivárog a Bakonaki-tó gátja

bakonto2421A múlt héten a Védelmi és Mentési Igazgatóságon arról értesültek, hogy Dobronakon a víz áttörte a Bakonaki-tó gátját. A helyszínelés során megállapították, hogy 15–20 méter hosszan a töltés átázott és szivárog rajta a tó vize. A MURA Vízgazdálkodási Vállalat az ideiglenes helyreállítást már megvalósította.

A Bakonaki-tavat a múlt század 50-es éveiben létesítették a gát megépítésével. A víztározó alapvető funkciója az, hogy hirtelen bekövetkező nagyobb esőzések esetén megvédje Dobronakot az áradástól, de az elmúlt évtizedekben a tó idegenforgalmi és szabadidőközponttá nőtte ki magát, nem utolsó sorban a tó jelentős halállománnyal is büszkélkedhet. Ez viszont a gátszivárgás miatt alkalmazott vízszintcsökkenés és így a vízhőmérséklet növekedése miatt veszélyeztetetté vált.

 

 

A gátat egyébként már a ’60-as és a ’70-es években is erősítették, majd a századfordulón kétszer is szanálták. Az utóbbi években a gáton több ízben észleltek már szivárgásokat, ezek azonban nem voltak ilyen mértékűek, mint jelenleg. A gát tehát korántsem stabil. Az említett illetékes vízgazdálkodási szerv egyébként már hosszabb ideje rendelkezik szanálási tervvel, a megvalósításhoz azonban hiányoznak az anyagi eszközök. Kardinar Marjan, Dobronak Község polgármestere lapunknak megerősítette, hogy 20, majd 10 évvel ezelőtt is próbálkoztak a Bakonaki-tó szanálásával, különböző európai források igénybevételével, de az állami oldalon ilyen-olyan okokból a projektek nem kaptak támogatást. A polgármester egyetért azzal, hogy a tó alapvető, elsődleges funkciója az árvízvédelem, de a terület közben más funkciókat is ellát már, így csak remélni tudja, hogy gyors és mindenképpen olyan megoldás születik majd, amely a tó, illetve környékének minden jelenlegi funkcióját meg tudja tartani. Értesüléseink szerint a tó egésze, tehát nem kizárólag a gát szanálásához – beleértve egy kisebb felső tó kialakítását, amely fel tudná fogni a magasabb mezőgazdasági területekről áramló sarat, iszapot – megközelítőleg 400 ezer euróra lenne szükség. Az összeg nagysága egyértelműen jelzi, hogy a szanáláshoz az állam segítsége nélkülözhetetlen.

 

 

MCSi Design