kele
perec1
garas1
65. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2021. 07. 29.
kiscim3021
 

Emléktábla, Zrínyi Központ, Lupino-tárlat

horvathaz2421Lendva Község, a Lendvai Galéria-Múzeum és a Pomurje Horvát Kultúregyesület a múlt pénteken szervezett események által betekintést nyújtott Lendva kulturális múltjába és jelenébe: felavatták a Polgári Olvasó Egylet emléktábláját, megnyílt a Zrínyi Horvát Művelődési Központ, valamint Stephan Lupino fotó- és szobortárlata a várgalériában,  

tabla2421

 

 

A Polgári Olvasó Egylet megalapításának 150. évfordulójára a Városháza falán emléktáblát avattak. Az olvasókörről és ezzel az 1871-re tehető lendvai könyvtári tevékenység kezdetéről dr. Zágorec-Csuka Judit könyváros, író-költő mondott ismertetőt. Az akkori könyvtár 673 kötettel rendelkezett, az egyesületnek pedig a Korona vendéglőben (a mai Városháza) földszinti helyiségeiben működött és a városi értelmiség gyülekezőhelyének számított.

 

 

 

 

Ezt követően az egybegyűltek, köztük magasrangú horvát vendégek – Darko Horvat területrendezési, építőipari és állami tulajdonért felelős miniszter, Boris Grigič, Horvátország szlovéniai nagykövete, Šime Ivanjko horvát konzul, Milan Bošnjak, a kisebbségben élő horvátok ügyével foglalkozó tanácsos, Matija Posavec, Muraköz megye polgármestere –, valamint a szlovén kulturális minisztérium képviseletében Ignacija Fridl Jarc államtitkár és Breda Mulec kabinetfőnök a Zrínyi Horvát Művelődési Központhoz vonultak. A 15 éve működő horvát ME székháza újabb helyiségekkel bővült, rendezték a ház polgári jellegű udvarát is, ahol szabadtéri színpadot is kialakítottak. A nyitóünnepélyen fellépett a horvát egyesület tamburazenekara és a Vita kamarakórus.

– Lendva Község minden egyesület munkáját különböző projektek által anyagilag is támogatja. Ez esetben segítettük az udvar, a terasz, a 19. századi kút felújítását, a víz lecsapolását és a ház homlokzatának felújítását – nyilatkozta Magyar János polgármester. A Zrínyi HMK kiépítése mintegy 70 ezer euróba került. A központ belső helyiségeit a Külhoni Horvátok Irodája, a Muraközből Csáktornya, Muraszerdahely és Prelog, valamint az egyesület tagjai finanszírozták. A kültér rendezése, a polgári udvar kialakítása 40 ezer eurót tett ki, a költségeket Lendva Község vállalta. Kutnjak Đanino, a Pomurje ME, a Szlovéniai Horvát Egyesületek Szövetségének elnöke kifejtette: ahhoz, hogy még színvonalasabban tudják folytatni egyesületi tevékenységüket, gazdagítani Lendva kulturális életét, megfelelő feltételekhez jutottak. A lendvai horvát központ az első ilyen jellegű intézmény Szlovéniában.

Darko Horvat miniszter szerint a központ a megmaradás egyik fontos feltétele a horvát kulturális örökség, anyanyelv és identitás megőrzéséhez. Ignacija Fridl Jarc államtitkár a többnemzetiségű Lendváról, a sokszínű kulturális létről elismerően vélekedett. Mint kiemelte, a lendvai horvát ME a tudatos és felelős munkáról tanúskodik. A tárca a minél nagyobb hatékonyság érdekében továbbfejleszti az egyesületek támogatásának modelljét, de a kezdeményezés továbbra is a közösségeké – fogalmazott Ignacija Fridl Jarc államtitkár, aki Darko Horvát miniszterrel átvágta az új Zrínyi Horvát Központ szalagját.

Lupino2421A kulturális programsorozat este a várudvaron folytatódott, ahol a rangos vendégek jelenlétében megnyílt Stephan Lupino világhírű horvát fotográfus kiállítása. „A kiállítás egy olyan művész életművébe enged betekintést, aki a 80-as évek New Yorkjában kezdte el a fényképezést. Ott is vált híressé, hiszen olyan motívumokat tárt elénk, illetve az akkori közönség elé, amelyek addig nem voltak hozzáférhetőek mindenki számára – kiemelte őket a sötétségből, amiben addig voltak. És pont ez a keresés maradt benne a későbbiekben is, főleg amikor az aktokat, illetve portrékat készítette. De az ő tevékenysége, az ő belső művészi tevékenysége igazán az elmúlt tíz, tizenöt évben fogalmazódott meg, amikor a fényképezés mellett szobrászattal és festményekkel is foglalkozni kezdett” – mondta Pisnjak Atilla, a Galéria-Múzeum főkusztosza.

 

 

A megnyitón jelenlévő Lupino atipikus és avantgárd művésznek számít, aki állandóan megelőzi korát, mindig valami újat és addig láthatatlant csinál. Művészetet nem tanult, ahogy maga fogalmaz, „úgy csinálom, ahogy érzem.” Ebből a világszemléletből ered a lupinizmus kifejezés is – ez nem művészeti stílust és nem is mozgalmat jelent, hanem „energiát, kreatív, isteni energiát és semmi mást. Én sosem pihenek, mindig alkotok – ha nem teszem, halottnak érzem magam” – vallja. Fényképeit és szobrait élőben október 31-ig csodálhatjuk meg a lendvai várgaléria kiállítótermében.

 

Szolarics Nađ Klára

Farkaš Brigita

 

 

 

 

MCSi Design