kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Az önállósulásra emlékezve

onall kiadv252130 évvel ezelőtt fontos események zajlottak, hiszen 1991. június 25-én kikiáltották a független Szlovén Köztársaságot. A következő napok függetlenségi harcairól, magáról az önállósulási folyamatról, ennek Lendva községi vonzatairól készült kiadványt mutatták be pénteken, majd Önállósulásra emlékezve címmel kiállítást nyitottak meg.

A kötetet a Lendvai Színház- és Hangversenyteremben a kiadvány szerkesztője, Osterc Milan mutatta be, de megosztotta véleményét a közönséggel Dražnik Ljubo, a Szlovéniáért folytatott háború veteránjai községi szövetségének elnöke, Stanič Živko, a petesházi hídnál zajló események aktív résztvevője, Smodiš Ivan, az akkori lendvai szlovén alakulatok parancsnoka, Ribaš Drago, a SEVER rendőrségi veteránegyesület elnöke, valamint Bokan Ludvik, a lendvai rendőrség, vagyis akkor még milícia parancsnoka. A felszólalók Süč Dejan történész vezetésével számtalan érdekes mozzanatot osztottak meg a 30 évvel ezelőtti eseményekről, az országos szintű történésekről és a helyi vonatkozásúakról egyaránt. Kifejtették, a kiadványban összegyűjtött dokumentumok, fotók, leírások, személyes élmények azért fontosak, hogy azok, akik eddig nem ismerték a múltunkat, a közelmúltunkat és az újkori történelmünket, megismerjék azt Lendva és könyéke vonatkozásában is. A több mint 400 oldalas kiadvány korszakokra, témakörökre és időrendben egymást követő eseményekre bontja a terjedelmes anyagot.        

 

 

A kiadvány bemutatása után a színház előcsarnokában Baumgartner Dubravko, a Lendvai Galéria-Múzeum igazgatója méltatta az akkori történelmi eseményeket, majd Bagladi Ladislav, a hosszúfalui határátkelő védőinek parancsnoka idézte fel a 30 évvel ezelőtti eseményeket. A kiállítást Magyar János polgármester nyitotta meg, hangsúlyozva: ahogy az akkori történelmi időszakban, most is egységre és toleranciára van szükségünk.

Lendva Község az államiság napja előestéjén, június 24-én tartja központi önállósulási rendezvényét.

 

 

MCSi Design