kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Nem csak útmenti kereszt

volgyifalu2621A Sári-képnek nevezett kereszt a völgyifalui négy kereszt egyike, s a helybeliek számára sokkal több, mint egy útmenti kereszt. Üzenni akar: létezik egy kapcsolat, ami összeköti az eget és a földet. Nem egy kőtömb az út szélén, hanem a hit, a remény és a szeretet jelképe. Sajnos a keletkezéséről keveset lehet tudni. Talán a nemrég befejezett felújítás, amely által még egy muravidéki kincset megmentettünk az enyészettől, buzdítás valamennyiünk számára, hogy elődeink tiszteletének jegyében ennek is utánajárjunk.

 

 

Szórt helyszíneken, de mégis együtt

 

Június 26-án idén rendhagyó módon három különböző helyszínen rendezték meg a már 14. Völgyifalunapot. A színes, egésznapos program keretében felavatták a Sári-kép útmenti keresztet és az elhunyt műkedvelők tiszteletére készített emléktáblát, gyermekprogramokat és labdarúgótornát szerveztek, valamint hazai ízekkel várták a vendégeket. Az esemény ismét sok embert vonzott.

 

 

A garai és diásvölgyi útkereszteződésben felállított kereszt avatásán a szép számban egybegyűlt helyieket Bogdan Horvat Sanja, a Völgyifalui Helyi Közösség elnöke köszöntötte. A Muravidéki Magyar Faluprogram pályázatán nyert támogatásból felújított útmenti kereszt Herman László festő és Horvat Kristijan asztalosmester keze munkáját dicséri. A rövid kulturális program (a Völgyifalui Művelődési Egyesület népdalkörének fellépése) után a keresztnél koszorút helyeztek el. Utána a völgyifalui temetőben felavatták az elhunyt műkedvelők tiszteletére készített emléktáblát, ennek felállítását a Bethlen Gábor Alap pályázata révén valósították meg, a táblát pedig a helyi Jaklovič kőfaragócég készítette. Az egybegyűlteket Lázár Lenke, a Völgyifalui Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte, aki elmondta, hogy falujukban már 40 éve szervezetten folytatják a kulturális tevékenységet. A táblát mindazok emlékére állították fel, akik életük során önzetlen munkájukkal gazdagították a falu kulturális életét. Mindkét rendezvényt megtisztelte ottlétükkel Kasaš Mihael, Lendva Község képviselője és Soós Mihály, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója, valamint a táblaavatáson ott volt Czikó Anita konzul is.

A délutáni program a faluotthonnál és a gémeskútnál zajlott, a gazdag gyermekprogram mellett (festés, ékszerkészítés, korongozás Horváth Csaba fazekassal) fellépett még a Völgyifalui Művelődési Egyesület népdalköre és a Pünkösdi Rózsa citerazenekar. A vendégek a különböző helyszínekre 16 fős traktorutánfutóval (Tarisznyás Traktortúra) juthattak el.

 

 

MCSi Design