kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Az önálló Szlovénia 30. évfordulója

onall 2621Lendva Község június 24-én, a szlovén államiság napjának előestéjén a Színház- és Hangversenyterem nyári színpadán   tartotta meg ünnepi megemlékezését az önálló Szlovénia 30. évfordulója tiszteletére. Az ünnepi szónok a lendvai születésű Geder Alan dandártábornok, szlovén háborús veterán volt.

Szlovénia 1991-ben, háborús események során vívta ki függetlenségét, nemzetközi elismerését önálló államként. A 30. évforduló országszerte ünnepségek, megemlékezések, emlékműavatások jegyében folyt. „Mindannyian, akik megéltük azt az időszakot, tudjuk, hogy a körülmények távol sem voltak egyszerűek, de pontosan tudtuk, melyik utat kívánjuk járni… Térségünk és városunk, mivel a határ közelében fekszik, különösem érintett volt, ezért szeretnék külön köszönetet mondani a szomszédos horvátországi, magyarországi és osztrák önkormányzatoknak, amelyek támogatásukkal segítették a fejlemények viszonylag gyors és kedvező alakulását. Legyünk büszkék saját országunkra, hazánkra, hiszen ez különleges érték” – emelte ki köszöntőjében Magyar János polgármester.

 

 

Geder Alan dandártábornok, a Szlovén Hadsereg Főparancsnokságának egykori főnöke, a Szlovéniáért folytatott háború veteránja ünnepi beszédében elsőként hangsúlyozta, hogy hála és büszkeség tölti el, hogy e jeles alkalomkor a szülővárosában szólhat az ünneplő közönséghez, majd vázolta a harminc évvel ezelőtti eseményeket, kiemelve a népszavazást – amikor egyértelműen a saját államunk mellett döntöttünk, és ezzel mindannyian, akik akkor szavaztunk, az önállóságért küzdők vagyunk – és a tíznapos háború eseményeit. „A független Szlovénia megszületése történelmünk legnagyobb eseménye…  Büszkének kell lennünk az akkori eseményekre. Bölcsesség, bátorság, mindenekelőtt pedig egység és a nemzet töretlen akaratereje jellemzett bennünket. Az önállósulás katonai része tiszta, becsületes volt, nem éltünk vissza az erőnkkel, nem követtünk el háborús bűnöket. Jogosan állítom, hogy igazságos, védelmi, kristálytiszta harcot vívtunk, egy a fegyverzet tekintetében sokkal erősebb, de erkölcsi szempontból sokkal gyengébb ellenfél ellen. Mindezekért az önállósulásnak és az önállósulási háborúnak a legfontosabb erkölcsi alapnak kell lennie, amelyből mindenkor bátorságot meríthetünk a jövőnk alakításához. A történtek emlékét át kell adnunk a fiataloknak is, hogy egy egészséges patriotizmust tudjanak fejleszteni, és ebben elvárom az oktatási rendszer nagyobb hozzájárulását is” – emelte ki. Szerinte Szlovénia az elmúlt három évtizedben irigylésre méltó eredményeket ért el, s van okunk optimizmusra. „Tegyük azt, ami jó az országunknak, mert akkor jó lesz mindannyiunknak” – zárta ünnepi beszédét Geder Alan.    

Az ünnepség keretében került sor 2020-as községi és polgármesteri elismeréseknek a koronavírus-járvány miatt elmaradt átadására is. Községi plakettet vett át Hebár Tibor, a községi polgári védelem parancsnoka, községi elismerésben részesült Horvat Marija sok éves odaadó önkéntes munkájáért és Smodiš Martin, a muravidéki polgári védelem vezetője. Polgármesteri elismerésben részesült Gomzi Jablanovec Natalija, a lendvai Vöröskereszt titkára, Antolin Tibaut Helena, a Gyertyánosi Helyi Közösség elnöke és Magyar Aleksander kisiparos. A község legrendezettebb településéért Hotiza vette át az elismerést.   

Az alkalmi kulturális műsorban a Vita kamarakórus lépett fel, az estet pedig hagyományosan a Szlovén Balettművészek Egyesületének előadása, a Balett a csillagok alatt című műsor zárta.

 

 

MCSi Design