kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Még mindig hiányos a vízellátás Goricskón

vizvezb2621Andrej Vizjak területrendezési és környezetvédelmi miniszter már májusban megerősítette a muravidéki vízvezeték-hálózat B-rendszerének továbbfejlesztési projektjét. A projekt keretértéke 30 millió euró. Mikorra válik biztosítottá az egészséges vízzel való ellátás az érintett 12 község mintegy 38 ezer lakosa számára?

A gondok megoldása közel tíz éve várat magára, hiszen a muravidéki vízvezeték-hálózat B-rendszere még most sem funkciónál teljes egészében, elsősorban a goricskói szakaszon vannak hiányosságok. A hálózat biztonságos működésére így 12 községben – Rogašovci, Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Kuzma, Marác, Belatinc, Muraszombat, Puconci, Tišina, Hodos és Sal – még mindig 38 ezer lakos vár, közülük több mint 4.500 az első csatlakozási lehetőségre. A B-rendszer fejlesztési projektvezetője Rogašovci Község.

A B-rendszer továbbfejlesztése és a hiányosságok megszüntetése mintegy 36 millió euróba kerül. Erre a kohéziós alap biztosít 22 millió eurós forrást, a különbözetet a vízalap és a községek társfinanszírozási hozzájárulása jelenti a lakosság szerinti kulcs alapján. A beavatkozás a muravidéki fejlesztési megállapodásnak is része. A beruházás során 167 kilométer csővezetéket helyeznek el és 90 különböző létesítményt építenek. A B-rendszer karbantartója a Vodovod sistema B Kft., székhelye Muraszombat, ahol a fejlesztések keretében a vezérlő- és ellenőrzési központot is kialakítják.  

Amikor tavaly novemberben az ARSO környezetvédelmi ügynökség visszavonta a környezeti hatástanulmány szükségességéről szóló döntést, a folyamat felgyorsult, de most ismét lelassult. Az építési munkálatokra kiírt közbeszerzésre jelentkező három cég (SGP Pomgrad, IMP, Teleg–M) közül ugyanis az egyik fellebbezett a kiválasztás után, a jogi döntés az ügyben június végén, július elején várható. Ekkor várható a regionális fejlesztésekért és kohéziós politikáért felelős hivatal döntéshozatala és ennek továbbítása is az illetékes tárcához. Ezt követően a területrendezési miniszter és az érintett községek hitelesíthetik a beruházás társfinanszírozási szerződését. A munkálatok megvalósításának ideje 2023 vége. A határidőt a polgármesterek elfogadhatónak tartják, valamint egységesen bíznak abban, hogy a beruházás hosszú távon, fenntartható költségek mellett biztosítja az egészséges vizet a térségben.   

Hodoson és Salban nincs gond

Mint megtudtuk, Goricskón a magyarlakta területeket a B-rendszer hiányosságai nem érintik. Orbán Lajos, Hodos Község polgármestere elmondta, községükben a vízellátás biztosított, a hálózati nyomással, a vízmennyiséggel és -minőséggel nincsenek gondok. Hodoson a muravidéki vízvezeték-hálózat létesítése előtt saját hálózatból biztosították a vizet, a regionális hálózathoz a saját rendszerükkel csatlakoztak és fejlesztették azt tovább.

Hasonlóan kedvező helyzetről tájékoztatott bennünket Fartek Iztok, Sal Község polgármestere is, ahova Domonkosfa település is tartozik. A B-rendszer fejlesztésében ugyan érintett a község, de ez a vízellátás biztonságát, a rendszer megbízhatóságát növeli, hiszen újabb összekötő vezetéket építenek ki, amelyek hibák esetén vizet biztosítanak a lakosságnak. Kialakítják a rendszer működésének állandó ellenőrzési szisztémáját, várhatóan mobilapplikáció formájában is.

 

 

MCSi Design