kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Otthonukban segítenek a betegeknek   

palliativ2721A Muraszombati Általános Kórházban mobilcsoportot hoztak létre palliatív kezelésekre a Muravidék területén, mely az előrehaladott krónikus, nem gyógyítható betegségben szenvedőknek az otthonukban nyújt segítséget. Ez nem csak a fájdalom csillapítását jelenti, hanem lelki és szellemi támogatást is a beteg és a család számára. A csoport rendszeres kiküldését a kezelőorvos kezdeményezi, a szolgáltatás ingyenes.

A muraszombati kórház mobil csoportját kilencen alkotják különböző szakterületekről, van köztük orvos, nővér, pszichológus, pszichiáter, szociálügyi dolgozó, gyógyszerész, önkéntes. Vezetőjük Dündek Celec Monika, aki elmondása szerint arra fog törekedni, hogy a csoport a nap 24 órájában elérhető legyen és a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsa. A palliatív ellátás a leggyakrabban párhuzamosan folyik a gyógyító kezelésekkel, segítve egymás munkáját.

A palliatív csoportot a kezelőorvos értesíti a beteg bekapcsolásáról az ellátásba, melyet a szakorvosok felmérése követ, hogy milyen módon lehetséges a kezelést a beteg otthonában megvalósítani. Az otthoni kezelésnél is biztosított az összes támogatás és egészségügyi szolgáltatás. Ha a kezelésre az otthoni környezetben nincs lehetőség, akkor az a kórházban folyik. A mobilcsoport szolgáltatása az igénylők számára ingyenes, a költségeket az egészségügyi biztosító állja. A palliatív mobilcsoport heti egyszeri vagy többszöri látogatással az idősek otthonában is biztosít kezelést a nyár folyamán.  

A csoport létrehozását a múltheti bemutatáson Magajne Marija, az Egészségvédelmi Igazgatóság vezetője több éves törekvések eredményeként jellemezte. Majd hangsúlyozta, hogy az új felhívásra csak a muraszombati kórház jelezte, hogy a palliatív kezeléseket azonnal el tudják indítani. Grabar Daniel, a kórház igazgatója megerősítette: a bővítésre a 2009-es próbaprojekt megvalósítása óta készültek. A Gorenjskón működő csoport mellett csak a Muravidéken indult el most a mobil palliatív ellátás.

 

 

MCSi Design