kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Ha vakáció, akkor tábor!

tabor2821Már javában zajlanak az MNMI nyári táborai, amelyekkel idén is igyekeztek minden korosztály igényeit kielégíteni. A múlt hetet a legidősebbek tölthették együtt Hodoson a 2 az 1-ben: Összetartozunk & Útra, Kamasz! táborban, a hosszúfalui vadászháznál pedig lezajlott az Alkotótábor Laci bácsival, valamint a Drámatábor.

A járványhelyzet miatt a vegyes tábornak idén is a Hodosi Ifjúsági Központ adott otthont, amelyen a kétnyelvű általános iskolák 7–9. osztályosai, illetve a középiskolások vehettek részt Toth Matyi és Štampah Misi táborvezetőkkel. Az idei tábor tematikája, amelyhez több foglalkozás is fűződött, a világvégék voltak, reagálva a fiatalok különböző szorongásaira, a felgyorsult világ információ-túltengésére, illetve nem utolsó sorban a koronavírusra, amelyek mind kihatással vannak ránk. A hetet ismerkedő játékokkal kezdte a 17 fiatal, de voltak kreatív foglalkozások is, amelyeken többek között a graffiti művészetével ismerkedhettek meg, valamint tervezőjellegűek voltak, amelyek a jövőről szóltak. A különböző aktív foglalkozások mellett volt lehetőség üdülésre is, hiszen az egyik napon a moráci fürdőben hűsölhettek.

 

 

Az immár hagyományos Alkotótáborban Nemes László festőművész szakmai vezetésével közel 30 gyerek (1–5. osztályosok) ismerkedett meg különböző rajztechnikákkal, szélrózsákat és ajándékdobozokat készítettek, különböző tárgyakat építettek. A tábor, amelyen a művészi alkotás mellett sok csapatépítő és személyiségfejlesztő játékra is sor került, célja a kreatív és aktív, elektronikus kütyük nélküli időtöltésre ösztönözni a gyerekeket.

A Drámatábor is kellemes hangulatban telt, a napközis táborban 25 általános iskolás tanulóval József Lajosné Katalin drámapedagógus foglalkozott, együtt megtanulták az Arany János műve alapján készült, Fülemile című dramatizált játékot, amelyet az utolsó napon a gyerekek improvizációval adtak elő a szülőknek. A tábor során különböző fejlesztési drámajátékokkal és gyakorlatokkal foglalkoztak, ügyességi és erőjátékokat játszottak és kirándultak. Vidám hangulatukból érezhető volt, hogy nagyon jól is szórakoztak.

Az Összetartozunk & Útra, Kamasz! tábor két részvevőjét megkérdeztük arról, hogy érezték magukat.

 

tabor28212

– Ez életem első nyári tábora, amelyre a táborvezető buzdítására jelentkeztem, aki amúgy a tanárom, hogy jöjjek és töltsem hasznosan a nyarat. Nagyon jól érzem magam, mert mindig történik valami. Leginkább talán az esti meghitt gyertyázások tetszenek, amelyek alatt bárkinek elmondhatod a gondolataidat, az érzéseidet – mondta Timar Olivia, a Dobronaki KÁI 6. osztályos tanulója.

 

tabor28213

Krampač Erik, az 1. Sz. Lendvai KÁI nyolcadikosa pedig hozzátette:

– Én már több táborban is jártam, de ilyen jellegűben még nem. Jó volt túrázni, tetszettek a közös, aktív foglalkozások, illetve a fürdőzés is. Megismerkedhettem új barátokkal más iskolákból, akikkel tábor után is tarthatom a kapcsolatot.

FaBri, SoPe

 

 

MCSi Design