kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Még mindig meleg a csapvíz

melegviz2821Az eddig alkalmazott eljárásokkal nem tudták megoldani a muravidéki vízvezeték-hálózat „A” szakaszának egy részén jelentkező gondokat: az ivóvíz felmelegedését. Az Öko-Park Kft. mint üzemeltető a víz hőmérsékletét vízkieresztéssel próbálja csökkenteni. Nem biztos, hogy a hálózat harmadik kútjának aktiválása gyógyírt jelent a gondokra.

Annak ellenére, hogy immár 6–7 éve a szakma megoldásokat keres a problémára, a hálózat (egyik) hiányossága konokul megmutatkozik: a túlméretezett csövek miatt a víz csak lassan mozog, illetve áll, és így felmelegedik. Minden bizonnyal oka ennek a nem elegendően magas vízfogyasztás az „A” szakaszra kapcsolt háztartások részéről Dolnja Bistricán, Odrijáncon és Dobronakon. Emiatt a gyertyánosi ellátó kútból érkező víz a csövekben több napig is állhat. A víz hőmérséklete 20 fok fölé is emelkedhet, főleg ilyen nagy melegben, mint amilyennek mostanában vagyunk tanúi. A vízcsapokból a hideg víz helyett meleg víz folyik, Odrijáncon júniusban 24,6 fokos volt a víz, Dobronakon 21,3, Dolnja Bistricán 20,4. A hűsítő ivóvíz hőmérsékletének 8–12 fok közöttinek kellene lennie. A probléma miatt a hálózat „A” szakaszának üzemeltetője külön figyeli a helyzetet és a víz egészségügyi megfelelőségét is vizsgálja. A víz magas hőmérséklete ugyanis kockázatot jelent a mikroorganizmusok megjelenése miatt, ezért a hálózati ivóvizet a cserencsóci és a dobronaki tározókban pluszban klórral kezelik.

– Hőmérsékletcsökkenést próbálunk elérni azzal, hogy heti gyakorisággal az érintett településeken vizet eresztünk ki egyes tűzcsapokból, így Dobronakon is. Ezt júliusban, augusztusban és szeptemberben is folytatjuk. A kieresztéssel gyorsítjuk a víz mozgását, átfolyását a csövekben, amitől a víz hőmérsékletének 1–2 fok visszaesését várjuk. Figyelemmel kísérjük a víz mikrobiológiai állapotát is, eddig nem jelentkeztek ilyen jellegű gondok – mondta Gerencsér József, az Öko-Park Kft. igazgatója. Hozzáfűzte még, hogy nagyobb vízfogyasztást a nyári hónapokban sem tapasztalnak.   

A víz felmelegedése a rendszerben már a hálózat üzemeltetésének kezdete óta probléma, amelyre hosszú távú és tartós megoldást még nem találtak. Nem jelentene megoldást a saját kútból való ellátás sem, ha a víz továbbra is a meglévő nagy csövekbe kerül, hiszen a vízfogyasztás ezzel nem növekedne. Már megállapították, hogy a rendszer nem hozott párhuzamosan jó megoldást a tűzcsapi és a háztartási vízellátásra – véli Gerencsér. A két különböző igény ellátása ugyanabból a rendszerből nem mutatkozik ésszerű megoldásnak, amit azonban a beruházás indításakor támogattak az országos és a helyi döntéshozók. Az sem biztos, hogy a Bistrica környékére tervezett harmadik kút hidegebb csapvizet eredményezne.

 

 

MCSi Design