kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Górcső alatt a KKK ügyvitele

kkk kult otthon3321A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a viszályok pedig egyre komolyabbak: az intézet tanácsa ugyan újra megalakult, de a 2021-es terveket még nem fogadta el; a községi felügyelőbizottság vizsgálja az ügyvitelt; nagy visszhangot keltett a magán perköltségek kifizetése az intézet költségvetéséből.

Lendva Község Felügyelőbizottsága a tervek szerint szeptember végéig elkészíti a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) ügyvitelének ellenőrzéséről szóló beszámolóját. A község legnagyobb kulturális intézménye évente mintegy 640 ezer euróval gazdálkodik, 2020-ban például a könyvtár közel 382 ezer euró, míg a kultúrotthon valamivel több mint 255 ezer euró bevételre tett szert. Mindkét egységnél a bevétel tetemes részét a község támogatása teszi ki (tavaly a járványügyi korlátozások miatt a kultúrotthon esetében az arány meghaladta a 90 százalékot, míg az előző években általában 70 százalék körül mozgott). Nyilvános viszont már a felügyelőbizottság beszámolója a júniusban végzett rendkívüli ellenőrzésről, melyben Hajdinjak Prendl Silvija, a KKK Tanácsa egykori elnökének bírósági perköltsége fedezésének jogosultságát vizsgálták.

kkk konyvtar3321Hajdinjak Prendl Silvija ugyanis idén januárban beperelte a Lendavainfo internetes portál szerkesztőjét, Novak Leont egy hibaigazítás meg nem jelentetése miatt a KKK Tanácsával foglalkozó témakörben. Áprilisban másodfokon is elveszítette a pert, a költségeket 634,64 euró összegben pedig az intézet fedezte. A felügyelőbizottság külön munkacsoportja arra a megállapításra jutott, hogy Hajdinjak Prendl Silvija magánszemélyként, magánérdeket követve indított pert, míg a KKK nem volt érintett az eljárásban. A perköltségek így őt terhelik, tehát az intézet jogtalanul fedezte a számlát és ezzel megszegte a társfinanszírozási szerződést. A felügyelőbizottság azt javasolta Lendva Községnek, hogy indítson jogi eljárást az intézet felelős személye ellen, amit a község meg is tett. A KKK a felügyelőbizottságnál azzal érvelt, hogy az egykori tanácselnök az intézet érdekeit védte, a perköltségek kifizetésénél pedig az ügyvédi utasításokat követték.  

A perköltségek közpénzekből fizetése a helyi nyilvánosságban is nagy visszhangot váltott ki. Magyar János polgármester a sajtónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy indokoltnak látná az érintettek lemondását, Halász Albert, a KKK igazgatója pedig kifejtette, hogy az elindított eljárás még folyamatban van, és annak befejezéséig nem nyilatkozik.

 

 

MCSi Design