kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Újabb bűzáradat

buuz3421Újabb bűzforrásra bukkant Lendva Község szakfelügyelősége, miután ismét vizsgálni kezdték a már egy ideje ismét jelentkező kellemetlen szagok lehetséges forrását. Megállapították, hogy a bűz a Salamon Kft. hármasmalmi komposztálójától terjed, amit az üzem rendszerének zárttá tétele megakadályozhatna.

A felügyelőség július 21-e és augusztus 19-e között három terepvizsgálatot végzett, és megállapította, hogy Hármasmalomban, a Lendva–Muraszerdahely út jobb oldalán lévő telken (melynek tulajdonosa az E-prevozi Kft.) egy újonnan felállított létesítmény áll, melyet raktárként jegyeztek be és meghaladja az átlagosnak minősülő objektumméretet. Az építmény felállításához Lendva Község mint a területrendezési törvény szerinti illetékes véleményező nem adott ki semmilyen dokumentumot, így feltételezhető, hogy építkezési engedély nélküli beavatkozásról van szó – tudtuk meg a községi hivatalban.

A komposztálót a Salamon Kft. lendvai kirendeltsége működteti, a cég bejegyzett tevékenysége biológiailag lebomló háztartási hulladékok komposztálása. Az üzemeléshez a cég környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik. A környéket megterhelő és rendkívül zavaró bűz oka a hulladékok nem megfelelő kezelésében, a technológiában, a nyitott feldolgozási rendszerben kereshető: az érleléshez ugyanis az érlelt hulladékot átforgatják és az épület melletti területre szórják. Lendva Község a hatásköréhez mérten az ügyet a múlt hét végén átadta az országos területrendezési és környezetvédelmi szakfelügyelőségnek, válasz a hét elejéig még nem érkezett. Levél érkezett azonban Muraszerdahelyről, Srpak Dražen polgármester a városukban is észlelhető bűzről értesítette Lendvát.

 

 

MCSi Design