kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Legyen érték az életen át tartó tanulás

eletfogyt3621Szeptember 6-án kezdődött az idei, 26. Életen át tartó tanulás hete elnevezésű programsorozat, s a tervezett mintegy ezer ingyenes eseménnyel október 10-én zárul. A projekt a felnőttkori tanulásra fekteti a hangsúlyt. Az oktatási program ünnepélyes országos megnyitóját Lendván rendezték meg elismerések kiosztásával.

Lendva és a Muravidék többnyelvűségét és kulturális többszínűségét tükrözte az országos nyitórendezvény, melynek házigazdája a Lendvai Népi Egyetem volt. Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón a program partnerei – Középfokú, Felsőfokú és Felnőttképzési Igazgatóság (Munka-, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium), Szlovén Andragógiai Központ (Oktatási, Tudományos és Sportminisztérium), Lendvai Népi Egyetem – és Zvonka Pangerc Pahernik, az Életen át tartó tanulás program nemzeti koordinátora szóltak a program jelentőségéről.

 

 

A már folyamatban lévő rendezvényeket országszerte több mint 2 ezer kivitelező, köztük népi egyetemek oktatási központok, községek, egyesületek, civilszervezetek, érdekcsoportok, könyvtárak, zene- és tánciskolák, cserkészek valósítják meg a Szlovén Andragógiai Központ koordinálásában. A szociális jogok európai pillérének akcióterve szerint Szlovéniának 2030-ig el kell érnie a felnőttképzéseken való részvétel 60 százalékos szintjét. Az arány jelenleg csökkenést mutat.

Az Életen át tartó tanulás hetének ünnepélyes megnyitóján a jelenlévőket, köztük Dejan Židan országgyűlési képviselőt és Stane Baluhot, a Nemzetiségi Hivatal igazgatóját Kaszás Mihály, Lendva Község hivataligazgatója üdvözölte, kiemelve a folytonos tanulás jelentőségét és a lehetőségeket, amiket csakis a tudás tud feltárni. Mateja Ribič, a népjóléti minisztérium államtitkára a nyitórendezvényről távolmaradt Janez Cigler Kralj miniszter üdvözletét közvetítette, eredményes munkát kívánva a programkivitelezőknek. Nataša Potočnik, a Szlovén Andragógiai Központ igazgatója beszédében kiemelte: egyre többen ismerik fel az egész életen át tartó tanulás értékét, egyre több lehetőség nyílik a látókör szélesítésére, az új ismeretek megszerzésére, elmélyítésére. – Éljünk a lehetőségekkel. A tudással megváltoztatjuk önmagunkat, a környezetünket, karrierutakat nyithatunk meg – fogalmazott Nataša Potočnik.

A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Kardoš Štefan szlovéntanár, Kersnik-díjas író, aki saját példáján mutatta be, hova emelhet és mit jelent a tudás megszerzése: magabiztos, toleráns és aktív egyénné fejleszt. Kelenc Hojnik Rahela, a Lendvai Népi Egyetem igazgatója az élet minden korszakában való tanulás jelentőségéről, tudatosításáról szólt. A programok a felnőttek szükségleteire épülnek, hogy aktívan szerepet tudjanak vállalni a társadalmi életben.

A Szlovén Andragógiai Központ idén is kiosztotta a tanulás érdekében végzett példaértékű munkáért járó elismeréseket. Díjazott lett Fartelj Urška blogger Muraszombatból, aki a követőit a család, az egészséges és aktív életmód értékeire buzdítja. Jutalmazták Horváth Ferencet, a MMÖNK elnökét, nemzetiségi országgyűlési képviselőt, aki példájával toleranciát bizonyít és sokat tesz a kétnyelvű területen élő nemzetek együttműködéséért, törekszik a kétnyelvű oktatás minőségének fejlesztésére. Elismerést kapott Jakelj Cilka, a ljutomeri gimnázium nyugalmazott tanára, aki munkájával sokaknak megnyitotta az irodalom, a színház és a képzőművészet világát. Kitüntették Cár Anna nyugalmazott tanítót Dobronakról, aki az életét a muravidéki magyarság kultúrája és hagyománya megőrzésének és továbbadásának szentelte. Díjazták Kovač Laurát Lendváról, aki Lendva Község első roma származású diplomása és a roma közösség képzettségi szintjének növeléséért dolgozik.

 

 

MCSi Design