kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Üröm az örömben

cim3821A címben nem a nálunk tájidegen ürmösborokra utalunk, inkább az idei őszi „bőségkosár”, különösképpen a jónak ígérkező szőlőszüret örömébe vegyülő ürömre. A Muravidéken, még inkább a Lendva-vidéken – ahol az őszi betakarítás mindig leginkább a szőlőről, a mustról, a borról szól – sajnos az évről évre csökkenő ültetvénymennyiség mellett a szőlő, a bor is egyre kevésbé kelendő, s a felvásárlás vidékünkön gyakorlatilag megszűnt.

 

Csak egy újabb szüret…

 

Az elmúlt, illetve az előttünk álló hétvégén a Muravidéken is lezajlik a szüret. A szőlő már igen jó érettségi állapotokat mutat, mind minőségileg, mind mennyiségileg jó évjárat várható. Az elmúlt évtizedekben ismerős szőlőfelvásárlás sajnos gyakorlatilag megszűnt.

Annak ellenére, hogy a szőlő a vegetációs időszak elején az igencsak zord tavaszi, nyáreleji időjárás miatt az előző évekhez képest lemaradást mutatott, a szüreti időszakig sikerült bepótolnia az elmaradást. Az utóbbi öt évben mind áprilisban, mind májusban hideg, fagyveszélyes időjárás volt jellemző, ezért a szőlő később, csak június közepén kezd virágozni, majd egy extrémnek nevezhető hőmérsékleti „boom” következik be, s a vegetáció pótolja a tavaszi lemaradást.

szl38211Az idei évjáratra általánosan elmondható, hogy a tavalyi évhez képest nagyjából egyhetes előnyben van a szőlő a cukorfokok tekintetében, ez nagyobb a korai, kisebb a késői fajták esetében. Amennyiben az idei évjáratot a történelmileg korai 2003-as évjárathoz hasonlítjuk, a cukorfokok jó kéthetes elmaradást mutatnak, de az éghajlatunkhoz képest inkább a jelenlegi évjárat számít mérvadóknak, így kijelenthetjük, hogy a szőlő már érett. Ezt mutatják a szőlőben mért közös savmennyiségek is, amelyek viszont hasonló cukorfok mellett mérve valamivel magasabbak, mint tavaly, ebből pedig következik, hogy éppen fordítva, a pH-értékek alacsonyabb szintet mutatnak. Mindez jellemző a javarészt már leszedett korai, a középérésű és a késői fajtákra egyaránt.

A bogyók tömege nagyjából azonos adatokat mutat, mint tavaly. A Mezőgazdasági Szaktanácsadó Szolgálat által közölt mérések alapján már szinte minden szőlőfajta kiváló minőséget mutat, kész a szüretelésre. Ez természetesen elmondható a korai és a középérésű fajtákra is, de feltételesen igaz a késői érésűekre is. A középérésű fajták (chardonnay, fehérburgundi, sauvignon, szürkebarát…) mindegyikének cukorfoka mér szeptember 14-én megközelítette vagy elérte a 90 Oe cukorfokot, a savak 6–7 g/l értéket mutattak. Kivétel ez alól a kékfrankos, amely esetében az említett időpontban 9 g/l savat mértek. Azóta azonban elmúlt már tíz nap, és a heti 6–8 Oe cukorfoknövekedéssel, illetve 1,5–2 g/l savcsökkentéssel számolva az adatok magukért beszélnek: a szürettel már nincs mire várni, hacsak nem különleges borfajtát szeretnénk ápolni. A középérésű fajtákra elmondottak feltételesen, de igazak a késői fajtákra is, ugyanis az olaszrizling szeptember 14-én megközelítette a 80 Oe cukorfokot, a savértékek pedig jóval 8 g/l allati értékeket mutattak. Hasonló cukorfokokat mutatott a rajnai rizling és a furmint is, ahol azonban a savak még jóval 10 g/l értékek felettiek voltak. Vagyis rövidre szabva: az olaszrizling már mindenképpen szedhető volt az előző hétvégén, míg a rajnai rizling és a furmint a következő vagy az azutáni hétvégén lesz kész a betakarításra. A leírtak természetesen csak átlageredmények, minden dűlő, ültetvény eltérhet az említett adatoktól, így a gazdának magának kell dönteni a szüret megfelelő időpontjáról, ügyelve a cukor és a sav megfelelő, harmonikus arányára. Az említett adatok mellett pedig természetesen figyelembe kell mindig venni a szőlő egészségi állapotát, nem utolsósorban azt is, milyen bort szeretnénk készíteni. Amennyiben például úgynevezett fröccsbort szeretnénk, talán már le is késtük a szüretet, de ha mondjuk késői szüretet vagy netán jégbort tervezünk, akkor még nyugodttan várhatunk.

A 2021-es évjárat must-, illetve borkezelési szempontból nem rejteget különleges nehézségeket, az általános szabályok betartása elegendő lesz a minőségi borok ápolásához, de ebben az esetben is minden szőlő, minden szüret, minden cefre vagy éppen must egyedi esetnek számít, nem utolsó sorban sok függ a pincében lévő technológiai felszereltségtől. Az előrejelzések mindenképpen arra mutatnak, kifejezetten jó minőségű évjáratnak nézünk elébe.

kutya38212

Sajnos ellentétben a várható minőséggel nem sok jót mondhatunk idén sem a szőlő felvásárlásáról. A a járvány miatt már két éve igencsak alacsony értékesítési mutatókkal küszködő szőlészeti-borászati ágazat egyszerűen óriási borfelesleggel rendelkezik, így a Muravidéken is gyakorlatilag megszűnt a felvásárlás. A Lendvai Mezőgazdasági Szövetkezet igazgatója, Lutar Silvo lapunknak elmondta, sajnos a tavaly is igencsak alacsonynak mondható felvásárlás felét tudják csak biztosítani. Összesen 50 tonna olaszrizlinget vásárolnak fel, ezt a csentei présen dolgozzák fel, onnan szállítják el idei partnerüknek, a „Goriška brda” pincészetnek. A szerződéses termelők – a mennyiség tehát le van kötve és nem lehet már jelentkezni értékesítésre, beszállításra – 43 centre számíthatnak a szőlő kilogrammjáért.

szl38212A Lendvai Agrárcég tulajdonában lévő Várpincészet tavaly sem, idén sem vásárol fel szőlőt. Magyar József tulajdonostól megtudtuk, óriási készletekkel rendelkeznek, így az őszi mezőgazdasági munkák befejezése után valószínűleg a készletek egy részének lepárlását indítják be. Az említett kettő, az elmúlt években, évtizedekben legnagyobb felvásárló mellett az utóbbi években több nagyobbra növekedő borász is hasonló problémákkal küzd, de többen vásárolnak majd fel szőlőt, igaz, ők is jóval kisebb mennyiségben, mint eddig. A szőlő felvásárlási ára 40 cent körül mozog ebben az esetben is.

 

 

MCSi Design