kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Hat év, ötszázezer látogató

vinarium3921Szeptember 27-én, a turizmus világnapján megünnepelték a Lendva-hegyi Vinárium kilátótorony 6. évfordulóját, köszöntve a torony ötszázezredik látogatóját is, a Ljubljanában élő, orosz származású Maria Poliukhovichot. Az esemény ünnepi szónoka, Simon Zajc államtitkár üdvözölte a helyszín további fejlesztési terveit.

Az idegenforgalmi szektort igencsak megterhelte a járvány, ezért a világnap mottója, „A turizmus a befogadó növekedés érdekében” az összefogás jelentőségét helyezi előtérbe. Ezen alapul majd a Vinárium kilátó, jelenleg az ország harmadik leglátogatottabb turisztikai helyszínének fejlesztése is. Somi János, a Lendva Várja Önt Idegenforgalmi Szövetség elnökének köszöntőjét követően a fejlesztésekről Magyar János polgármester szólt.

– Büszkén mondhatom, hogy Lendva Község az adottságai mellett beruházásokkal segíti a fejlődést. Az átcsúszópálya, azaz a zipline kiépítése, valamint a „Lendva felett a Vinárium toronyig” gondolaprojekt révén megvalósítja a „Zöld jövő és magas életminőség közössége” szlogent. Tehermentesíti a közúti forgalmat, csökkenti a környezetszennyezést és jobb közlekedésbiztonságot nyújt. A torony lábánál éttermet tervezünk, borszaküzletet és csokoládéboltot, de bővítjük a szállásadók körét is. – ismertette a terveket a polgármester. Kovač Konstantinovič Livija, a Szlovén Idegenforgalmi Szervezet (STO) pr-vezetője kiemelte: a turizmusnak úgy kell fejlődnie, hogy minden résztvevőjének jólétet hozzon, amivel utalt a világnap szlogenjére is. Hat év alatt a torony felkerült a szélesebb térség turisztikai térképére is – tette hozzá.

 

 

Simon Zajc, a Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium államtitkára pedig kifejtette: – Amikor Lendvára gondolunk, a torony jut eszünkbe. Meggyőződésem, hogy már elkészült terveik mentén folytatják a történetet, és a minisztériumunk ebben partner lesz. A következő években, a különböző EU-s alapokból a fejlesztéseket erőteljesen támogatni fogjuk. E nehéz időszakban a kormány 1 milliárd eurót különített el a turizmusra.  

A beszédeket követően Magyar János polgármester és Simon Zajc államtitkár jelképes ajándékot – ami egy hétvége a Vinárium szórtszobás szállodában – nyújtott át a torony ötszázezredik látogatójának, a Ljubljanában élő, orosz származású Maria Poliukhovichnak, aki a múlt vasárnap először látogatott el Lendvára.

A turizmus világnapján a Vinárium kilátótoronyba ingyenes volt a belépés és a bográcskóstolás is.

 

 

MCSi Design