kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Foghíjas ellátás

dobr eghaz4021A másfél éve tartó járványhelyzet erősen rányomta a bélyegét az egészségügyre. Az újkeletű (covid)problémák mellett maradtak a régiek – az általános orvoshiány, mely leginkább a vidéket sújtja, a hosszú várólisták… –, de jelentkeznek a legújabbak is: a járványkorlátozási intézkedések következtében nehezen jutunk el/be az orvosunkhoz. Az általánosan tapasztalt helyzet Dobronakon különösen kiéleződött: rendszeres fogorvosi, folyamatos orvosi ellátást követelnek, kevesebbel nem elégednek meg.

 

 

Folyamatos fogorvosi ellátást követelnek

 

Dobronak Község Tanácsa múltheti ülésén egyhangúlag elfogadták a Lendvai Egészségház 2021-es üzleti tervét, a község költségvetésének hathónapos teljesítését, a költségvetés (idén már második) módosítását, valamint az eső- és szennyvíztisztítás árának alakításáról szóló elaborátumot. A legtöbb hozzászólást és élénk vitát a fogorvos hiánya, illetve a dobronaki orvosi ellátás váltotta ki. 

Dobronak Község költségvetésének féléves teljesítését és a javasolt költségvetési módosítást (amelynek oka a kerékpárutakról, valamint a mezőgazdasági-üzleti övezet bővítéséről szóló projektek kivitelezésének átvitele a 2022-es évre) a gazdasági és társadalmi tevékenységek bizottsága már megtárgyalta, így az ülésen csak a megállapítások hangzottak el. Az utólag napirendre tűzött eső- és szennyvíztisztítási ár alakításáról szóló elaborátum elfogadása pedig október 1-től a háztartásokra jutó költségeket (havi 15 köbméter víz használatánál) valamivel több mint 2 euróval növeli.

 

 

A Lendvai Egészségház 2021-es üzleti tervéhez ugyan nem volt hozzászólás a tanácstagok részéről, de heves vita alakult ki a dobronaki egészségügyi egység tevékenységeinek kivitelezésével kapcsolatosan. A tanácstagok egységesek voltak abban, hogy az egészségügyi állomást Dobronakon azért építették, hogy Dobronak és a vonzáskörzete polgárainak egészségét szolgálja. Az utóbbi másfél évben viszont azt tapasztalják, hogy az egészségügyi szolgáltatások nem mindig vehetők igénybe, ami az idősebb polgárok számára komoly nehézséget jelent. Ez elsősorban a fogorvosi ellátásra jellemző, hiszen a faluba csak hetente egyszer jár fogorvos, míg Tornisán (amely ugyanúgy a Lendvai Egészségházhoz tartozik) a hét öt napján rendel fogorvos. Požgai Horvat Olga igazgató elmondta, hogy már néhány éve komoly káderhiánnyal küszködnek (elsősorban fogorvoshiánnyal), sajnos ennek megoldása többszöri próbálkozásra is sikertelen volt. Gondot okoz az is, hogy Dobronakon kevés páciens iratkozott be az oda járó fogorvoshoz, így ebből a szempontból sem tudnak a hét minden napjára fogorvosi ellátást biztosítani. Az igazgató ígéretet tett arra, hogy a lehetőségekhez képest megkeresik a legjobb megoldást. A tanács határozatba foglalta, hogy a fogorvos hetente legalább két alkalommal, illetve 2022-től hetente legalább hűrom alkalommal legyen elérhető a dobronaki egészségügyi állomáson.

A tanácstagok elégedetlenségüket fejezték ki az általános orvosi ellátással kapcsolatosan is, hiszen a páciensek több esetben (szabadságok, sürgősségi betegellátás miatt) zárt ajtókat találtak, sokszor a rendelői telefonon sem jelentkezik senki. Az egészségház a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekre hivatkozott, amikor kénytelenek voltak csökkenteni a tevékenységüket. Az igazgató hozzátette, hogy a honlapjukon napi szinten frissítik az effajta információkat. Mindezek ellenére a dobronakiak a továbbiakban folyamatos orvosi ellátást követelnek, kevesebbel ugyanis nem elégszenek meg. Az egészségügyi egység helyiségei és annak felszereltsége ugyanis megfelelő állapotban van a tevékenység zökkenőmentes kivitelezéséhez. Szó esett még a covid elleni oltásról, amely kezdetben szintén nem folyt zökkenőmentesen. A tanácstagok a vakcinázással kapcsolatos magyarázatot Rožman Nagy Mojca ápolási igazgatótól és főnővértől kaptak, aki terepen (Dobronakon is) az oltást végezte.

 

 

MCSi Design