kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Leg Kulturális Iskola cím Lendvára

kultisk4121A már korábbról is ezt a címet viselő 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola idén még magasabb rangú országos díjat érdemelt ki: a középnagyságú iskolák kategóriájában megkapta a Leg Kulturális Iskola 2021 címet.

A címet a Kulturális Iskola projekt keretében a Szlovén Köztársaság Kulturális Közalapítványa (JSKD) ítéli oda az általános iskoláknak a kultúra területén végzett munkáért. A lendvai iskola először 2016-ban kapta meg a Kulturális Iskola címet, majd idén az öt év után elévülő címet ismét megpályázták. Šimunić Simona, a projekt iskolai koordinátora lapunknak elmondta, hogy a pályázathoz le kellett adni az összes, kultúrával kapcsolatos adatot az elmúlt három tanévre visszamenőleg. Ezek közé tartoznak a rendszeresen működő művelődési csoportok tevékenységei, a különböző találkozókon elért eredmények, a diákok, illetve a nagyközönség számára szervezett kulturális rendezvények, a kulturális intézmények és az iskolán kívüli kulturális rendezvények látogatása, a tanárok továbbképzése a kulturális és művészeti nevelés területén, valamint minden speciális (interdiszciplináris) kulturális projekt. Az 1. Sz. Lendvai KÁI már évtizedek óta nagy hangsúlyt fektet az általános tudás fejlesztésére és a kulturális szint növelésére, ezért talán nem is meglepő a rangos cím elnyerése. Az iskolában ugyanis olyan körülmények megteremtésére törekednek, amelyekben a diákok jól érzik magukat és ahol lehetőségük van különböző területeken fejleszteni a tehetségüket. Céljaik közé tartozik többek között a nemzeti, nyelvi és kulturális sokszínűség tiszteletére és megértésére nevelés.

 

 

– Ez a cím bizonyítja, hogy nagyon jól dolgozunk a kultúra területén, hiszen elnyerésével csatlakoztunk azokhoz az iskolákhoz, amelyek munkájuk során átlagon felüli kulturális aktivitást mutatnak. Dicséret és köszönet illeti iskolánk valamennyi tanárát és tanulóját, akik bármilyen módon hozzájárultak ehhez a rangos elismeréshez – mondta Šimunić Simona.

A kitüntető címet Ajdovščinán, az első szlovén kormány működésének helyiségeiben szervezett ünnepi rendezvényen az iskola megbízott igazgatója, Vida Törnar Judit és a projekt iskolai koordinátora, Šimunić Simona vette át a múlt héten. A díjkiosztót megtisztelte jelenlétével Magyar János, Lendva polgármestere és Nemec Rozina, a Kulturális Közalapítvány lendvai kirendeltségének vezetője is.

 

 

MCSi Design