kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Új tantermek Lendván, tornaterem Gyertyánosban

kai mellek4121A múlt hét elején a Városházán 1,3 millió euró értékű társfinanszírozási megállapodást írt alá Slavinec Mitja, az Oktatási, Tudományos és Sportminisztérium államtitkára és Magyar János, Lendva Község polgármestere. A minisztériumi támogatás az 1. Sz. Lendvai KÁI épületének bővítését teszi lehetővé, a magyar kormány az iskola gyertyánosi egység tornatermének megépítését támogatja. Elképzelhető azonban, hogy a munkálatok késni fognak.

Az új melléképület társfinanszírozásáról szóló szerződés aláírása nyomán Lendva Község folytatja a beruházás elindításához szükséges eljárásokat. A bővítéssel az 1. Sz. KÁI alapterülete több mint 850 négyzetméterrel bővül. Az új termeket a meglévő iskolaépület északkeleti részéhez épített háromszintes létesítményben tervezik kialakítani. A földszintre egy több célt szolgáló, kettéválasztható termet (80 és 40 fő részére) terveznek elő mosdókkal, lépcsőházzal és az udvarra vezető folyosóval. Az emeleten négy tanterem, mosdók, a tetőtérben gépterem, társalgó és irodák, kabinetek kapnak helyet. Az új épületrésznek külön bejárata lesz és biztosítottak lesznek a feltételek a különálló működtetéshez. A beruházás dokumentációja elkészült, az építési engedély megszerzése folyamatban van. A munkálatok kivitelezőjeként a nyilvános pályáztatás alapján a ljubljanai Dema plus Kft.-re esett a vállasztás, árajánlatuk értéke 1,1 millió euró. A kivitelezési munkálatok elindulásával kapcsolatban azonban a beruházónál, Lendva Községnél megtudtuk, hogy az építőanyagok extrém drágulása miatt a kivitelezővel szerződésegyeztetést folytatnak. A tárgyalások eredményességétől függ az építési munkálatok elindítása és befejezési időpontja, illetve a beruházás teljes értékének alakulása.

 

 

Az eredeti tervek szerint az építési munkálatok megkezdését az idei év 2. felére ütemezték, de ehhez szükséges volt az állami forrás biztosítása, hiszen a 1,5 millió euróra becsült fejlesztést Lendva Község költségvetése nem tudja vállalni. Nem volt jó hír, hogy 2020 tavaszán a kormány a járványintézkedések miatt ideiglenesen leállította az óvodák és általános iskolák beruházásainak társpénzelési pályáztatását 2020–2021-re vonatkozóan. A kiírások folytatása aztán kedvezően alakult és biztosítottá vált a minisztériumi támogatás az iskola melléképületének építéséhez.

A lendvai központi iskola gyertyánosi egységénél új tornaterem épül, amihez a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél 962 ezer euró támogatást nyert. A sikeres pályázást követően Lendva Község – a KÁI alapítója – a beruházást megegyezés alapján a község fejlesztési programjába iktatta be, amihez megszerezte a községi tanács határozatát is. Ezzel a község vállalta a beruházás előkészítő munkálatainak elvégzését, amilyen a tervdokumentáció elkészíttetése, az építési engedélyeztetés, a pályáztatás a munkálatok kivitelezésére. Lendva szeptemberben elvégezte a tervezési kivitelező kiválasztását, a feladattal a lendvai EKOing építészeti tervezőirodát bízta meg. A kiválasztott kft. azonban visszalépett a szerződés megkötésétől.

– A megismételt közbeszerzésre három ajánlat érkezett, akikkel még folyamatban vannak a tárgyalások, de október 13-án lezárulnak. A kiírás feltételei szerint a projektdokumentációnak az építési engedély megszerzéséhez december 15-ig kell rendelkezésre állnia, így az engedély megszerzése ez év végére várható. A beruházási kivitelezési segédlet elkészülését január közepére tervezzük – tájékoztatott Lendva Község.

Gyertyánosban a projekt szerint 620 négyzetméter területű sportcsarnok készül, de ezen kívül megoldják/kicserélik a fűtési rendszert az iskolában és óvodában. Biztosítják a tornaterem sportfelszerelését ahhoz, hogy a tanulók és az óvodások szinte minden nap testmozgási lehetőséghez jussanak, illetve segíteni kívánják a lakosság aktívabb sporttevékenységét, számukra a csarnok délutánként rendelkezésre áll majd. A csarnoknál 20 parkolóhelyet is kialakítanak.

A lendvai központi iskolában és a gyertyánosi egységben a beruházások kivitelezése nem akadályozza az oktatási folyamatot, nem jár átköltözéssel. A beruházáshoz biztosított anyagiak lehetővé teszik a létesítmények mielőbbi megépítését, bár a befejezési határidőről az illetékesek egyelőre nem nyilatkoztak.

 

 

MCSi Design