kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Igazán édesre sikerült esemény

mezestura4121A megalakulásának 100. évfordulóját ünneplő Lendvai Méhészegyesület szervezésében múlt szombaton sor került az első Mézes túrára. A közel 70 fős csoport az 1. Sz. Lendvai KÁI-nál felállított régi kaptártól indult, a cél a Vinárium torony volt, ahol mézkóstolót tartottak.

A közel 7 kilométeres túrát a Lendvai Hegymászó Egyesület elnöke, Kozak Štefan vezette. Az egybegyűlteket Cigut Štefan, a Lendvai Méhészegyesület elnöke köszöntötte, utána a túrázók Csente felé vették az irányt, ahol Denša Ivan, az egyesület tagja várta őket, aki már közel 50 éve foglalkozik méhészettel. A kezdet nem voltak könnyű, mesélte, Tornisán kezdte négy méhcsaláddal, hiszen a méhekkel foglalkozás sok tudást, időt és türelmet igényel. Különböző okok miatt néhányszor sajnos méhcsalád nélkül maradt, de nem adta fel és folytatta a tevékenységet, így az eredmények sem maradtak el. Sajnos idén egy csepp mézet sem termelt.

 

 

Denšáéktól az út a Csente-hegyen keresztül, a szlovén–magyar határ mentén vezette a túrázókat a következő megállóig, a lendvahegyi faluotthonhoz, ahol mézes ebéddel várták a már kissé fáradt társaságot. Rövid pihenő után a szakasz végállomása felé indult a vidám társaság. A Vinárium kilátótoronynál az egyesület tagjai mézkóstolót szerveztek, amelyen Tratnjek Franc mézértékelő, a Szlovén Méhészeti Szövetség terepi szaktanácsadója szólt a környékbeli méhészek idei évben termesztett mézeiről. Rövid bevezetőjében elmondta, hogy a növények mézelése nagyrészt az időjárástól függ. Sajnos az utóbbi két évben több kellemetlen tényező is befolyásolta a méz termelését, ezért az idei évben kevés méhész tud dicsekedni a méz mennyiségével. Utána röviden bemutatta a környékünkön tevékenykedő méhészek idei termését. A résztvevők hat különböző fajta, virág-, repce-, gesztenye-, erdei, fenyő- és hajdinamézet kóstolhattak meg, valamint megismerkedtek azok tulajdonságaival és az egészségünkre kifejtett hatásukkal.  

Kedvező időjárás, kellemes hangulat, friss nedű és finom harapnivaló – mindez édes mézzel koronázva arra buzdította a szervezőket, hogy jövőre ismét megszervezzék a Mézesnapot.  

 

 

MCSi Design