kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Jó bor kerülhet az asztalra

partosszuret4121Szombat délelőtt őszies napsütésben tartotta meg a pártosfalvi Ady Endre Művelődési Egyesület Borászati Szekciója az éves szüretet a pártosfalvi hegyen.

Az egyesület 120 tőke szőlőjén vegyesen terem olaszrizling, sauvignon és tramini. A 32 fős tagságból pedig a fele aktívan ki is veszi a részét az egyesületi élettel járó tennivalókból, így ezúttal is jelen volt a „kemény mag”.

Az idei termést nagyon jónak ítélték a hozzáértők. Maga a szüret gyorsan lezajlik, hiszen „sok kéz hamar kész”. De nem is ez a lényeg. Sokkal inkább az, hogy a borászok összejönnek, megvitatják a saját termésüket és tanácsokkal látják el egymást. A munka végeztével ezen a napon szokták lebontani a kelepelőt is, majd a morzsolás, préselés után marad még idő a közös ebédre vagy az áldomásra, ahogy errefelé mondják.

 

 

Persze a szőlővel és a borral van munka jócskán év közben is. Szüret után két-három naponta fel kell menni a pincébe, ellenőrizni a folyamatot és elvégezni a teendőket. Ezt az egyletben a leggyakrabban Györek Laci, Kránjec Jenő borászok és Vörös Laci, a szekció vezetője végzi. Lelkiismeretes munkájuknak pedig meg is látszik az eredménye.

Az egyesület borát rendszeresen viszik minősítésre. Idén Zalalövőn és Oszkón voltak, mindkét minősítésen aranyérmet kaptak. Vörös Laci az idei terméssel kapcsolatosan is bizakodó. Miután pedig a friss szőlőlét megkóstolták, már kétsége sem maradt afelől, hogy idén is finom, minőségi nedű kerülhet az asztalukra. – Nagyon édes az idei szőlőnk, 90 fölötti a cukorfoka. Körülbelül 100 liter borunk lesz belőle, amit az egyesület rendezvényein fogunk kínálni, fogyasztani. Reméljük, hogy Márton-napon már meg is kóstolhatjuk – mondta elégedetten.

 

 

MCSi Design