kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Csentei kerékpáros központ: Nincs ok az elégedettségre

panleszur 1Annak ellenére, hogy Lendva Község Tanácsa elfogadta a Pannon Pleasure projekt beszámolóját a Csentei Sport- és Kerékpárközpontra vonatkozólag, az elért eredmények nem adnak okot az elégedettségre sem a programokat, sem pedig a pénzügyeket illetően.
A SI–HU projekt (melynek kivitelezési ideje 2011– 2015) fő célja a határon átnyúló attraktív kerékpáros idegenforgalmi élményt nyújtó európai szintű kínálat kialakítása a Muravidéken, valamint Vas és Zala megyében. A tervek szerint kialakított turisztikai attrakciónak érdeklődést kellene keltenie a tágabb térségben és egész Európában, valamint felkerülhet az európai kerékpárutak listájára. A kerékpárút tehát egyfajta márkajellé fejlődhetne, mely érdekes és vonzó lehet elsősorban a családos és rekreációs kerékpározók számára – áll a beszámolóban.
A Pannon Pleasure projekt keretében épült meg a Sport- és Kerékpárközpont Csentében, kiegészítve a szükséges biciklis felszereléssel. A központ padlástéri helyiségeiben 2013-tól az Idegenforgalmi és Fejlesztési Intézet működik, mely egyben a létesítmény működtetője is.
A központ 2016-ban 35 kerékpárral rendelkezett, kölcsönzési célra: 2015-ben 21 kölcsönzést jegyeztek fel, legtöbbjét 1 napra (átlagban 1,6 nap). A kimutatás tavaly javult, és már 400-nál több kölcsönzés volt. A kerékpárok kölcsönzése azonban ingyenes, bevétel ezen a címen nem keletkezik. Több rendezvényre is sor került a kerékpárközpontban, ami viszont még mindig kevés a projekt fenntarthatóságához. A mintegy 1,3 millió eurós projektre Lendva Község 723 ezer eurót biztosított.
A központban tavaly áprilisban és májusban a Pénzügyminisztérium ellenőrzést tartott, s mintegy 54 ezer euró nem igazolt kiadást állapított meg. A revízió során kifogásolták, hogy a központban nem kimondottan csak a Pannon Pleasure működik, hanem az idegenforgalmi és fejlesztési központ is, melynek a tevékenységét nem lehetséges program keretébe foglalni. Nem igazolt kiadás a padláshelyiség építése, a bútorok és a számítógépek megvásárlása is, melyek nem a program tevékenységeit szolgálják. A kerékpárok kihasználatlanok – állapítják még meg. A szabálytalanságok miatt a községnek támogatási pénzeket kell visszautalnia; az 54 ezerből mintegy 30 ezer eurót már visszafizetett a község, a többi vitatja. A központ nagyobb és célszerűbb kihasználása érdekében szervezetileg és szakmailag is fejleszteni kell – vélte többek közt Koncut Ivan tanácstag a tanácsülésen. Novak Peter tanácstag szerint pedig a központnak nincs jövője, ha nem épül ki a szükséges kerékpáros infrastruktúra.
MCSi Design