kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

A szerződést aláírták, indulhat az építés

akademia1618Lendva Község polgármestere, Balažek Anton és a Nafta 1903 Labdarúgó Egyesület elnöke, Végh Gábor szombaton a Városházán aláírta a húsz évre vonatkozó ingyenes területhasználati jogról szóló szerződést, így megkezdődhet a Lendvai Labdarúgó-akadémia utánpótlás-nevelő központ építése. Az eseményen bemutatták a sportközpont projektjét is.

Az akadémia-projektet a Nafta 1903 Labdarúgó Egyesület igazgatóbizottságának tagja és sajtószóvivője, Magdič Igor mutatta be. A program alapvető célja a sport, elsősorban a labdarúgás fejlesztése a régióban, és egy olyan sportinfrastruktúra létrehozása, amely a fiatal sportolók nevelését és fejlődését folyamatosan biztosítja.

A húsz évre vonatkozó ingyenes területhasználati szerződés egy 4,9 hektár nagyságú területre vonatkozik a Lipa szálloda és Hármasmalom között, amelyen megépül a labdarúgó-akadémia. A területen két nagyméretű élőfüves és egy műfüves, fűtött talajú és bekerített pálya készül világítással felszerelve, valamint egy lelátó is épül. A pályák melletti központi épületben öltözők, irodahelyiségek, étkező, konditerem, vendéglátóegység és szálláshelyek létesülnek a diákok számára. A szerződés letelte után a terület az összes létesítménnyel együtt ingyenesen a község tulajdonába kerül. Amint már beszámoltunk róla, az akadémia a kétnyelvű középiskola közvetlen közelében egy kisebb beruházással két kisebb méretű, világítással felszerelt műfüves pályán is működni fog. Ezeken a pályákon a 13 éves korosztályig fognak a csapatok edzeni és versenyezni. A község és a klub az erre vonatkozó telekhasználati szerződést már korában aláírta, jelenleg az építési engedély megszerzése van folyamatban. A tervek szerint pedig augusztus végére a létesítményt átadják rendeltetésének.

Végh Gábor klubelnök felszólalásában elmondta, hogy a szerződés aláírásával szentesítették a több mint egy éve folyó egyeztetéseket és törekvéseket: – A beruházás elsősorban a labdarúgásról, a gyerekekről, az utánpótlás neveléséről és a jövőről szól. Ezért egy olyan, valóban funkcionáló létesítmény kialakítását tervezzük, amelyben a községben élő és a tágabb régióból érkező sportoló gyerekek megvalósíthatják álmaikat, naponta sportolhatnak, mozoghatnak és edzhetnek, a tehetségekből pedig kiváló labdarúgók válhatnak.

 

 

Az elnök továbbá hangsúlyozta, hogy az utánpótlás-nevelő központ projekt jelenleg a tervezés fázisában van, az engedélyek beszerzését követően, ami augusztus végére esedékes, a munkálatok is elkezdődnek. A sportlétesítményeket pedig remélhetőleg egy éven belül birtokba veheti a klub.

A szerződés aláírása előtt Balažek Anton polgármester emlékeztetett arra, hogy a Szlovén Labdarúgó-szövetség több esetben is támogatta a sportlétesítmények megépítését a községben, például a városi stadionban a világítás kiépítését támogatta, valamint a műfüves pálya esetében is biztosított forrást. Ezért indokolt is volt Radenko Mijatović szövetségi elnök jelenléte a szerződés aláírásánál: – Ugyan a Nafta 1903 magyar befektetőkön keresztül építi meg az akadémiát, de valójában egy nemzetközi sportközpont jön létre Lendván, amelynek infrastrukturális fejlesztéséhez a közösség pályázati forrásokon keresztül próbál hozzájárulni – emelte ki.

A polgármester még hozzátette, hogy a község a szerződés aláírása után a projektben a szükséges szakmai segítséget biztosítja és hozzájárul a fejlesztéshez azzal, hogy a területi kommunális illetéket visszaforgatja a beruházásba. Emellett a községi sportlétesítmények fejlesztése kapcsán hozzátette, hogy a községben a jövőben egy úszómedence megépítését tervezik és a petesházi salakmotoros pályát és környékét új formában és tartalommal szeretnék életre kelteni. A lehetőségekről hivatalosan is folynak tárgyalások.

Radenko Mijatović, a Szlovén Labdarúgó-szövetség elnöke az akadémia-projektről elmondta, hogy ez egy jó és szívesen látott kezdeményezés, amely a régióban sok fiatal számára nyújt lehetőséget sporttal, elsősorban labdarúgással foglalkozni. Ez a szövetség szemszögéből is fontos, hiszen a központban az utánpótlás korosztály nevelése valósul meg, ahonnan a focisták a Nafta felnőtt csapatához vagy akár más klubokhoz kerülhetnek pályafutásuk során. Akár ők lehetnek a jövő válogatott játékosai is – tette még hozzá, ezért a szövetség örömmel fogadja és támogatja az ilyen jellegű létesítmények létrejöttét.

Horvat Silvija

 

A községi tanács a telekhasználati jogról

 

Nem folyt le vita nélkül Lendva Község Tanácsának ülése az ingyenes telekhasználati jog odaítélésének tárgyalásakor a múlt csütörtökön, két nappal a szerződés aláírása előtt. Koncut Ivan tanácstag például kifejtette: annak ellenére, hogy a községben a foci nem lelkesít elegendő fiatalt (a hiányt már most Magyarországról pótolják), mégis az egyik legjobb parcelláját ehhez adja oda a község. A telekre lehetne turizmusserkentő befektetőt is keresni. Figyelmeztetett, hogy a községben az újabb hárommal együtt már 17 focipálya lesz, amennyi még Münchennek sincs. Gjerkeš Stanko alpolgármester szerint a városban hét focipálya lesz négy különböző helyszínen, ezért jól meg kell fontolni a helyszínválasztást. Nem elhanyagolhatók a karbantartási költségek sem, s az is kérdés, hogy ezeket az egyesület elbírja-e majd. Kaszás Mihály tanácstag pedig mint nemzetiségi is felszólalt, s elmondta: a kérdések és a kétségek üzenetet is jelenthetnek Magyarország felé, hogy elég a stadionokból. Az olyan befektetőket kellene támogatni, akik más tevékenységbe is hajlandók beruházni. Horváth Ferenc alpolgármester (és az MMÖNK elnöke) a hallottak kapcsán csalódottságát fejezte ki, hiszen úgy vélte, az országban talán nincs község, ahol egy ilyen méretű befektetés mellett hasonló kérdések merülnének fel. Annak tükrében különösen, hogy minden létesítmény 20 év után a község tulajdonába kerül. Nađ Drago tanácstag pedig Lendva sok éves és erős focihagyományait emelte ki, hozzáfűzve, hogy mi sem könnyebb, mint megváltoztatni a focipályák használati célját.

A tanács az ingyenes telekhasználati jog odaítélését három ellenszavazattal (Koncut, Gjerkeš és Kutnjak) és egy tartózkodó szavazattal (Kaszás) támogatta.

Szolarics Nađ Klára

MCSi Design