kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Biogázerőmű: Lendva bepereli az államot?

biogaz1618Abban az esetben, ha a Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztérium április végéig nem végzi el az ellenőrzést a lendvai biogázerőmű környezetvédelmi engedélyének visszavonási eljárása kapcsán, akkor a felelős személyek ellen Lendva Község feljelentést tesz.

Az illetékes minisztérium vizsgálatától Lendva Község kimerítő és meggyőző válaszokat vár a környezetvédelmi felügyelőségnek a lendvai biogázerőműnél elvégzett munkájáról. Egyébként a felügyelőség munkájára a község már tett megjegyzéseket, észrevételeket. Ha a minisztériumi válaszok nem lesznek meggyőzők, Lendva Község feljelentést tesz a gondatlanul, felületesen elvégzett munka felelős személyei ellen – hangzott el Lendva Község Tanácsának legutóbbi ülésén. A tanács úgy döntött, hogy ebben az esetben szükség szerint rendkívüli jogi intézkedésekhez is folyamodnak. Kaszás Mihály tag szerint ezt a lépést azonnal meg kellene tenni és be kellene perelni az államot.

A környezetvédelmi minisztérium március 8-án eljárási hiányosságokra hivatkozva hatálytalanította az ARSO tavaly november 11-én kiadott rendeletét a lendvai Ecos center biogázerőmű környezetvédelmi engedélyének elvételéről, s ez a lépés a községnél és az érintett nyilvánosság körében is még nagyobb határozottságot eredményezett: egységes követelessé vált, hogy a létesítményt be kell zárni. A község már kezdeményezte a környezetvédelmi felügyelőség munkájának ellenőrzését. Az állami intézmények a megjegyzésekre nem reagáltak, így Lendva Község rendkívüli jogi intézkedésekhez folyamodik majd az ARSO végzésének visszavonását illetően – határozott a tanács, először a szlovén, majd az EU-s jogi lehetőségeket kihasználva. Az úgynevezett rendkívüli jogi intézkedésekre azért van szükség, mert a törvény értelmében a község a környezetvédelmi engedélyek kiadásánál nem érintett tárgyalófél.

MCSi Design