kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

A szórakozás és a mozgás jegyében

kai2 1618A muravidéki speciális nevelési és oktatási igényű gyermekek és fiatalok kedden a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában megrendezett éves találkozón gyűltek össze, ahol a kulturális programot követően a részvevőknek sportjátékokat szerveztek.

Idén a II. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola szervezte a muravidéki speciális nevelési és oktatási igényű gyermekek éves találkozóját. Így kedden reggel a kétnyelvű középiskola tornatermében a 4. számú muraszombati iskola, a lutomeri és a radgonai tagiskola, valamint a vendéglátó iskola tanulói gyűltek össze. A rövid kulturális műsor előtt az egybegyűlteket Horváth Livia igazgató köszöntötte, aki elmondta, hogy a  találkozó részvevőinek egy tartalmas napot igyekeztek varázsolni és a segítségükkel a jókedvet terjeszteni. Emellett megköszönte Lendva Község mindazon intézményeinek jelenlétét, akik akár nézőként, szurkolóként, önkéntesként vagy aktív részvevőként közreműködtek a találkozón. Ezzel is a másságot segítették elfogadni, valamint a környezetben tudatosítani, hogy a speciális igényű gyermekek is a társadalom teljes értékű tagjai.

A kulturális műsorban a házigazda iskola tanulói táncos-zenés programmal kedveskedtek a vendégeknek, a tanárok pedig egy rövid mesejáték előadásával hívták fel a jelenlévők figyelmét az egészséges életmód és a mozgás fontosságára. Ezt követően a tanulók csoportokban hat állomáson célbadobó, ügyességi játékokban, akadálypályán és más feladatokban igyekeztek minél jobban teljesíteni. A játékokat a szervezők a Maček Muri gyermekmesével kötötték össze, ebből merítve az ötleteket.

Fodor Árpád, a II. Sz. KÁI testneveléstanára hangsúlyozta, hogy a találkozó elsősorban a szórakozáson és az ismerkedésen alapult. Emellett a játékos feladatokon keresztül a résztvevők önmaguk fedezhették fel és tapasztalhatták meg azokat a képességeiket, amikkel kitűnhetnek. Az akadály sikeres leküzdését pedig

a szélesebb közönség is láthatta: – A játékok sport- és mozgásorientáltak voltak, a tevékenységeket pedig úgy alakítottuk ki, hogy minden gyermek a fejlettségi szintjétől függetlenül megtalálhatta a feladat  kivitelezési módját, ezáltal szerepelhetett a játékokban – emelte ki a testnevelő. A speciális nevelést és oktatást igénylő gyermekek idei találkozóját jókedv, nevetés és mozgás jellemezte. A résztvevők jól szórakoztak és sikerélményben is volt részük, a közösen eltöltött iskolanap végén pedig az éremkiosztás sem maradt el.

MCSi Design